1 barn+1barn till = skräck!

Annika Lantz minns första tiden som tvåbarnsmamma

Foto: TOMMY MARDELL
Nu är det kul igen Annika Lantz leker med Alice och Teodor i trädgården. ”Nu har det blivit riktigt roligt med två barn, jag har kommit ut ur tunneln”, säger hon. Snart kommer hennes bok ”9 1/2 månad” som handlar om det kaotiska livet under föräldraledigheten med Teo. Det var då hon upptäckte att det är en enorm skillnad mellan att ha ett och två barn – tvärtemot vad många påstår.

Har du redan ett barn är nummer två ingen större skillnad.

Ha! Tyckte Annika Lantz, 38, och skrev en bok om chocken att bli tvåbarnsmamma.

– Jag mådde så dåligt att jag borde ha sökt hjälp, berättar hon.

I boken ”9 1/2 månad” (Normal förlag) skriver programledaren Annika Lantz om när hon fick sitt andra barn, Teodor.

Hon sammanfattar:

”Tro aldrig den som säger: Det är inte jobbigare att ha två barn än ett. Det är som att säga att om du fastnat med skägget i brevlådan kan du lika gärna klämma dit bikinilinjen också.”

Nu har hon äntligen börjat få loss både skägg och bikinilinje. Hon skriver humoristiskt om ett svart, skuldtyngt ämne: mammaångest.

Teodor, som fyllde ett i april, kom när storasyster Alice var runt två och ett halvt år. Bebisen hade magproblem och skrek mycket. Annika fick aldrig sova tillräckligt länge och blev helt slut av trötthet.

Borde ha bett om hjälp

Hon minns de första månaderna med fasa:

– Den första sommaren skulle till exempel Tomas, min man, jobba två veckor och jag vara ensam med barnen. Det skulle gå fint, trodde jag. Men det var en period då Teodor bara skrek. Jag låg i en hög på lekmattan och Alice blev helt apatisk ?

– I efterhand inser jag att jag borde ha bett om mer hjälp. Av BVC fick jag numret till en psykolog som hade semester, det var allt. Allas fokus var på att barnen skulle må bra. Först nu fattar jag hur trött jag var.

Ibland kunde Annika tänka att hon hade ett lyxproblem, som kände sig så slutkörd och ledsen. Hon hade ju ändå en familj som hon älskade.

– Jag minns att jag såg på tv om en ensamstående mamma som arbetade på olika jobb 13 timmar om dagen för att få det att gå runt. Och när jag tänkte på hur många som lider i världen ? Men jag var för trött för att ha empati, jag fick bara lite dåligt samvete.

Gjorde du några tabbar, sådant som du trodde skulle vara lätt med två barn?

– Ja, jag gjorde faktiskt en sån grej häromdagen: gick till en lekpark med pool. Jag hade glömt Alices badpuffar, det var fullt med barn, och ? ja, ingen hade kul. Första sommaren fick jag också för mig att åka själv med dem till stranden – bara att packa tog hur lång tid som helst.

Varför tror du att många säger att det inte blir jobbigare med två barn än ett?

– Kanske vågar inte folk prata om hur svårt det är i början. Men det beror också på vad man har för barn. Vi kunde inte veta att Teodor skulle ha ont i magen, medan andra lever vidare ungefär som vanligt. Men vi har sakta insett att vissa grejer kan vi helt enkelt inte göra än. Som att gå på restaurang hela familjen eller ta med barnen överallt. För oss är det viktigt med mat- och sovrutiner.

Nu rullar det på

Först nu känner Annika Lantz att småbarnslivet börjar rulla på riktigt bra. Alice har alltid varit förtjust i sin lillebror, och nu har syskonen roligt ihop. Själv kan hon tänka på annat än att få sova. Livet har blivit kul igen. Och hon tror inte att hennes bok avskräcker folk från att skaffa barn nummer två.

– Nä, de hör nog ändå från andra hur enkelt det är

?

Läs också:

Annika Lantz: Saker som hänt sedan jag fick två barn

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM