Var tredje har slagit sitt barn

”Man ska be barnet om förlåt och förklara”

Ett ryck i armen eller en klatsch på handen. Mer än var tredje förälder har någon gång slagit sitt barn.

– De allra flesta får oerhörda skuldkänslor, säger barnpsykologen Birgitta Gälldin.

Trots förbud Mer än var tredje förälder har någon gång slagit sitt barn.
Trots förbud Mer än var tredje förälder har någon gång slagit sitt barn.

Barnaga har varit förbjudet i Sverige sedan 1979. Ändå visar Aftonbladets egen internetundersökning att 38 procent av läsarna någon gång slagit sitt barn.

Birgitta Gälldin, barnpsykolog på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris och själv fembarnsmamma, är inte förvånad över siffrorna. Men tror att föräldrar oftast vet när de gått över gränsen och kan se till att det inte händer igen.

Barn tar på sig skuld

– När det gäller att slå barn är det absolut nolltolerans. Men om det svämmar över en enstaka gång kanske man inte ska anmäla sig själv till polisen det första man gör, säger hon.

Det viktigaste är att genast återskapa förtroendet mellan barn och vuxen, få barnet att känna sig tryggt igen. En klatsch på handen eller ivägsparkade leksaker upplevs alltid som kränkande och skrämmande för barnet. Barn tar också mycket snabbt på sig skulden för det som hänt.

Reagerar olika

– Man ska be barnet om förlåt och försöka förklara vad det var som gick fel, att mamma är ledsen och trött i dag. Riktigt små barn förstår inte vad man säger men hör ändå tonläget, säger Birgitta Gälldin.

Förra året polisanmäldes 8?032 fall av misshandel mot barn under 15 år. I 6?309 av fallen var den misstänkta gärningsmannen bekant med offret.

Barn som misshandlas upprepade gånger reagerar enligt Birgitta Gälldin mycket olika.

En del blir utåtagerande och våldsamma själva.

Andra tappar självförtroendet och blir inåtvända och skygga.

– Ett typiskt tecken på att ett barn utsatts för systematisk misshandel är att det lyfter upp armen över ansiktet som skydd så fort en vuxen närmar sig, säger hon.

Läs mer

Katarina Sternudd

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN