Relationer

”Jag är gift sedan två år – men kan inte sluta tänka på mitt ex”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Läs hela chattet med relationsexperten Eva Rusz

Zandra säger: Hej Eva! Jag har dejtat en kille några månader nu och vi har det hur bra som helst ihop. Han säger att han tycker otroligt mkt om mig, saknar mig, längtar efter mig, är attraherad och tänker på mig hela tiden...men att han inte vill bli ihop innan han är kär, vilket han verkligen vill bli. Hur ska jag tackla detta? Jag är ju kär och vill inget hellre än att starta ett liv m honom men det ska ju vara på lika villkor? Ska jag bryta helt m honom eller fortsätta ses och se vad som händer o ev bli jättebränd? Jättejobbigt är det...Vad ska jag göra? Tacksam för svar/Zandra

Eva Rusz säger: Om din kille inte avviker avseende förmågan att visa dig sina känslor, visa empati och omtankar och håller löften t ex om när ni skall ses och så vidare så tycker jag du skall avvakta. Ni behöver lära känna varandra mer. Några månader är lite för kort tid för att man helt skall kunna ta ställning till om man vill leva ihop. Men om han använder orden "jag måste bli kär i ngn annan/på riktigt" mot dig, då kränker han dig och då bör du dra dig ur det hela. Kolla, känn och tänk efter. Ibland kan det hela vara en språklig missuppfattning som med tiden löser sig!

monica säger: Hej Eva. Jag är 24 och är ihop med en kille på 43 sedan 4 år tillbaka. Han har en son på 10 från äktenskapet med sin ex. I början fungerade det bra med pojken, men nu när han har blivit äldre blev det mycket sämre. Min kille blir fullständigt pappa de veckorna när han får sonen och lägger skulden på mig för den dåliga cirkeln mellan oss tre. Vad ska jag göra? Är han för gammal för mig? Tack för svar!

Eva Rusz säger: Nej, eftersom vi har varit ihop så länge så är han väl inte för gammal? Men det låter som om sonen är på väg att bli stor, bli för-tonåring och det frestar på både pappan och i andra hand på dig. Om du vill fortsätta med honom så skall du inte acceptera att hans sons problem skylls på dig, snarare är det pappan som har problem att hantera sonen. Tala med varandra om hur du vill ha det avseende umgänget, hur ni skall kunna lösa det faktum att sonen nu börjar bli tonåring och kräver mer i uppmärksamhet och annat!

*ANNA* säger: Hej min kompis har precis skilt sig från sin make. Hennes största problem är att han ringer till henne var och varannan dag och är otrevlig och anklagar henne för både det ena och det andra som givetvis inte är sant. Hon är rädd för honom och känner sig inte trygg. Vad tycker du att hon ska göra?

Eva Rusz säger: Hon bör låta bli att svara, skaffa en nummerpresentatör och inte bry sig om att han ringer. Eller så ska hon sätta en verbal gräns, dvs säga ifrån till honom att sluta och inte låta sig lockas in i ngn som helst kommunikation med honom.

anonym säger: Hej! Jag är en tjej på 35 år, sambo och mor till en 11-åring. Så länge jag minns, så har min ene bror (4 år äldre) "trampat" på mig och varit konstant nedvärderande. Jag har stått ut med det, men för knappt ett år sedan gick han långt över gränsen när han även drog in min sambo och sonen och hävdade att de är idioter. Jag varnade honom för att fortsätta, men han gav sig inte, med resultat att jag nu sagt upp all kontakt med honom. Min mor anser att jag nu ska be min bror om ursäkt för min kraftiga reaktion, så att det kan se ut som att vi är en familj - att vi mår dåligt inombords spelar ingen roll.

Eva Rusz säger: Hej, du är så pass gammal nu så du har rätt att sätta upp egna gränser och hålla på dem! Din konflikt och markering är din och dins brors, inte Er mors. Säg ifrån på bästa sättet till din mamma att du har valt att sätta din gräns, eftersom din bror behandlat dig gränslöst så länge. Om ngn skall ändra sig så bör det vara din bror, inte du.

Miss säger: Hej! Jag har varit gift nu i 2 år, men jag tänker fortfarande på mina ex varför?

Eva Rusz säger: Ja vem vet, ibland har man fått ut vissa saker som man minns med glädje efteråt, fast helheten inte blev bra. Det viktigaste är att du inte börjra jämföra din fru med dina före detta utan försöker hålla isär gamla minnen och nuet, som du lever med din fru!

*poff* säger: Jag är för blyg för att ta kontakt med tejer? Är rädd att det bara ska bli tyst o pinsamt. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Skriv ett manus och öva på vad du kan säga, vad du kan berätta om dig själv. Det är inte enbart du som har 100 % ansvar för en dejt, ni är två om den! Fundera på vad det värsta som kan hända är, vad konkret skulle egentligen ske om det blev tyst en stund? Kanske du efter en stund säger nt eller den du dejtar! Pröva, du kan bara öva din färdigheter men att helt avstå är ingen utveckling för dig!

tess82_ säger: Jag undrar om hur ja ska göra. min kille har hållit på med droger innan och ja gjorde allt för att få ho0nom. ja fick honom och han slutade med droger. men nu helt plötsligt känns de som ja inte älskar honom. känner mej äcklad av att ha sex... Varför? Vad kan jag göra??

Eva Rusz säger: Det finns många orsaker om man inte känner för ses. Kanske är du arg på honom för ngt som hänt? Fundera ett tag, om det finns ngt du inte rett ut med honom. Ta det sen lugnt med sex. Låt det vila ett tag det kan gå flera månader utan att du behöver tro det är ngt fel på dig! Umgås med din kille och känn efter hur er relation utvecklas.

Venus säger: hej Eva jag har varit ihop med en kille i ca ett år men gjorde slut sen, nu ska jag gifta mig med någon annan. Problemet är att jag inte kan sluta tänka på min ex! Vad ska jag göra... Jag älskar ju min blivande man men saknaden slutar inte!

Eva Rusz säger: Det låter som om du har haft bråttom att börja om på nytt? Då kan själen ibland få svårt att hänga med! Behöver du ha så bråttom just nu? Vad skulle hända, tror du om du "sörjde" klart ditt ex? Även om man själv väljer att lämna ngn så finns det givetvis olika känslor som kan finnas kvar, som kommer att bli minnen sen. Sätt av tid att för dig själv försöka utvärdera din gamla relation: vad var bar, mindre bra och dåligt? När du fullföljt detta så kommer du antagligen få lite lättare att leva i nuet, med din blivande man, då du alltså har utvärderat och kanske kunnat sortera, vad/hur din förra relation var!

tjej19 säger: hej jag har träffat en kille nu i 2 månader. Jag tycker om honom jättemycket och håller på att bli kär. Det vet han om. Problemet är att han inte är kär i mig. Han är jätteledsen för det här och det är ju självklart jag med. Han tycker att han är känslomässigt avstängd och inte bara emot mig utan mot alla andra tjejer han träffat tidigare. Både han och jag har varit med om killar/tjejer som varit otrogna och man inte kan lita på. Men nu när vi funnit varandra så är det konstigt att han inte känner nåt. Vi har nu bestämt att ta det lugnt. Vad ska vi ta oss till?

Eva Rusz säger: Ja vad trist, men det låter som det är hans problem mer än ditt! Din kille kan stänga av för att skydda sig själv från att fara illa. Men om han säger att han inte har känslor för dig så är det nog det du bör rätta dig efter dvs hålla lite distans mot honom eller avstå. Du kan ju fundera på vad som sker med dig, om du klänger dig kavr vid ngn som inte visar ngt? Det kan alltså ta tid innan han kan utvecklas känslomässigt och du bör fråga dig själv om du är villig att vänta länge? Försök se honom som en kompis och lär känna honom så först, annars avstå och se dig om efter ngn annan som kan och vill komma i kontakt med sina känslor!

a säger: Hej Eva, Jag befinner mig i ett virr-varr av känslor. Jag är kär i min tränare och 'bekände' förra sommaren. Ingen reaktion från hans sida. Jag sa att jag gärna vill fortsätta som kompis och träna. Men det har varit jättejobbigt jag har mått skit. Nu har jag hittat en annan tränare och ville bryta, men då vill inte han. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Fråga honom av vilken anledning han inte vill släppa dig? det kan ju finnas andra än att han är kär i dig, tex att du är en begåvning inom din sport? Och det är du som slutligen avgör vad som är bäst för dig!

Steffo säger: Min fru har begärt (för 3 veckor sedan) skilsmässa efter att vi varit gifta i 2 år. Det kom lite som en blixt från klarblå himmel, jag älskar henne över allt annat men hon säger inte att hon älskar mig längre. Jag känner ett oerhört svek över att hon inte vill försöka med familjerådgivning eller vad som efter 7 år av ett underbart förhållande. Har du några råd hur jag ska agera i framtiden. Jag vill släppa henne men kan inte....

Eva Rusz säger: Jag tycker du ska stå på dig, en familjerådgivare kan åtminstone hjälpa dig/er att få en chans att bearbeta det hela. tala om för din fru att du "kräver" detta, för att hon i alla fall skall ge dig och Er en chans att förstå vad som hänt. Även om hon alltså väljer att gå vidare, så bör hon visa den empatin mot dig. Alternativt att ni själva om ni klarar det sätter av tid, du får lyssna på hur hon har kommit fram till sitt beslut, det är man skyldig varandra efter flera år tillsammans. och kom ihåg att det inte alls behöver innebära att det är ngt fel på dig, utan att hon vill utvecklas eller har hållit inne med sina känslor och behov? Stå på dig och begär kommunikation!

anonym säger: Hej! Efter 18 år passade min kille på att flytta ifrån mig då jag inte var hemma. Vi har en gemensam dotter på 15 år. Detta hände för 3 månader sedan. Vi har haft det jobbigt rent praktiskt och vår dotter började stöka runt efter förra sommaren rejält. Sa att han ville ha lugn och ro och tänka på sig själv. Han har dejtat en tjej men det var inget bra enligt honom, säger att han bara kan funka m. mig. Vi har börjat umgås en hel del. Han vill dock inte flytta ihop igen och kan inte se in i framtiden som han själv säger. Ibland säger han att han får panik när han tänker på vad han har gjort.

Eva Rusz säger: Det låter som om ni båda kan behöva någon att samtala med. Du bör känna dig ganska illa behandlad tycker jag, om du både tillåtit honom gå bakom ryggen och flytta och sen haft en relation. Varför lägga ner energi på hur han mår? Fråga dig själv hur du mår och vad du behöver för att må bättre? Kontakta t ex familjerådgivningen där ni bor så kan ni få hjälp att bearbeta och förstå varandra bättre. Dina egna reaktioner är minst lika viktiga som hans. Stå på dig och hoppas Er relation kan lösas med tiden!

Eva Rusz säger: Hej alla com chattat och velat chatta! Ut i solen och ha det skönt så hörs vi nästa vecka igen! Kram

Eva

Publisert: