”Kan man kolla kvaliteten på sina spermier?”

RELATIONER

Linn Heed svarade på frågor i chatten

gabbo säger: Hejsan. Varje gång jag har sex, onanerar eller kissar och drar tillbaka förhuden så får jag sprickor och börjar blöda. Även är jag mycket torr på ollonet. vad kan detta vara för fel?

Linn Heed säger: Det låter besvärligt och smärtsamt att det så lätt blir självsprickor vid både sex, onani och när du kissar. Du kan pröva att använda barnolja och smörja in både ollon och förhud med regelbundet, för att hjälpa huden att återfukta sig. Kvarstår problemen så tycker jag att du bokar tid hos en läkare för att närmare undersöka vad det kan bero på. Det skall inte vara så att du så lätt får sprickor och faktiskt börjar blöda.

ricky 26 säger: hej! Linn, finns det något piller man kan hålla ståndet kvar i timmar?

Linn Heed säger: Hej Ricky! Sviktande stånd kan ju bero på en massa olika saker. Inte så sällan är det psykologiska faktorer som påverkar. Medicinska preparat / naturpreparat, t ex Viagra och liknande hjälper till att blodfylla svällkropparna i penis så att ståndet blir av och lättare bibehålls. Jag tycker inte att man skall ta sådana här tabletter utan att noggrant ha utrett vad det hela beror på. För många killar så behåller man inte ståndet i flera timmar, utan efter utlösning så brukar man behöva en viss vilopaus. Även under ett utdraget samlag så kan ståndet svikta utan att man för den sakens skull får utlösning. Att ha maximalt stånd i flera timmar hör till ovanligheterna.

Linda säger: Hej, när har man ägglossning?

Linn Heed säger: Normalt sett har du ägglossning 14 dagar före beräknad mens. Ofta så förändras underlivsflytningarna i samband med ägglossningen, och dom kan bli lite mer genomskinliga och klara till sitt utseende, och ganska sega i konsistensen. Har man oregelbunden mens, så är det naturligtvis mycket svårare att beräkna när ägglossningen sker.

J.N säger: Hej Linn! Hjälp, hur ska jag få tillbaka samma sexlust som jag hade innan jag fick barn för 8 månaders sen? Har du några enkla tips på vad man kan göra? Förut kunde jag ha sex med min sambo nästan varje dag, och nu har jag knappt lust 1-2 ggr per vecka, men jag vill mer men har ingen "lust" längre.

Linn Heed säger: Du och din sambo har genomgått en STOR livsomställning när ni tog emot ert nyfödda barn. Hormoner påverkar, liksom kronisk trötthet och hela den psykologiska omställningen. Ibland kan man behöva hjälpa lusten lite på traven och faktiskt bestämma sig för att ha sex. Med det menar jag inte att man skall tvinga sig själv, göra våld på sig själv eller enbart ställa upp för sin partner, men eftersom utgångspunkten är att DU SJÄLV VILL ha mer sex, så kan det vara en hjälp på vägen. Genom att tänka sex, så ställer du in kroppen och sinnena på sex. Genom att känna sig lite extra fin, kanske en lång skön dusch innan, lite fina underkläder, lite levande ljus, rökelse, ja du kan säkert själv komma på vad som kan få dig i rätt sinnesstämning, så kan du hjälpa kroppen att få tillgång till sin slumrande lust. Genom att faktiskt bestämma, att ikväll skall vi ha det skönt tillsammans, så kan du genom tanken förbereda dig och faktiskt bli lite upphetsad. Försök dra ner på kraven, och blir inte allt perfekt och precis sådär som det var innan den lilla bebisen kom, så bli inte så nedslagen. En snabbis i duschen kan vara lika skönt och befriande som det långa sexet en mysig kväll. Det här fixar ni tillsammans!

Ingemar säger: Hej har ett problem. Kan inte låta bli att ringa telelinjer. Nu är jag på väg att mista min familj. Hjälp

Linn Heed säger: Hej Ingemar! Ja det låter som att du faktiskt behöver hjälp. Det är inte så sällan som när yttre krav och verklighet tränger sig på, som man börjar inse att det är problem som behöver lösas. Det är svårt att göra en bedömning av din situation utan att noggrant ha pratat med dig, men det låter som att du kan vara inne i ett destruktivt beroende som du har svårt att ta dig ur. Bor du i Stockholm så finns det oerhört duktiga psykoterapeuter vid RFSU-kliniken. Dom är vana att arbeta med sexuell beroendeproblematik. På SLAA:s hemsida (anonyma sexmissbrukare) kan du hitta olika sökvägar och länkar. Ta detta på allvar och sök hjälp idag. Lycka till!

Mona säger: Hej Linn! Mitt ex ringer då och då vill att vi ska vara "vänner" men jag klarar inte av att va hans kompis? jag har försökt förklara för honom men han verkar inte förstå det. Han säger att han bryr sig jättemycket om mig och vill att vi ska ha kontakt då och då. men jag klarar inte av det. Jag har för mycket känslor för att klara av det. Hjälp mig. Vilket är det rätta sak att göra?

Linn Heed säger: Det rätta att göra vet du nog redan, och det är det som du redan har förklarat för honom. Du behöver ha ett visst avstånd mellan er, för att tillåta dig själv att sörja, bearbeta och gå vidare med ditt liv. Er relation är avslutad och kanske kan ni längre fram hitta en vänskaplig nivå där ni kan ha ett fritt och spontant umgänge, men här och nu väcker det för mycket smärtsamma och svåra känslor. Detta behöver ditt ex respektera och försöka förstå. Du kan bara klargöra och stå för dina behov. Var tydlig och konsekvent. Förklara att det handlar om dig och vad du behöver. Ser han det bara som ett avvisande, så är det för att han inte är tillräckligt klarsynt och mogen för att förstå att en separation behöver tid och perspektiv för att på sikt bli bra.

Kär o galen säger: hej jag är en 18-årig kille som har ett underbart förhållande men jag har lite problem med att alla kondomer tycks vara för små för mig och därför brukar det bli att jag ej har. Min flickvän äter piller så men finns det några bra märken för större som du kan rekommendera?

Linn Heed säger: Den "största" kondomen i RFSU:s sortiment heter Okeido. Den är skiljer någon millimeter i längd och omkrets, och är något tjockare i gummit. Faktum är att skillnaderna mellan olika kondomer är tämligen små, men du får pröva dig fram. OM din flickvän äter p-piller och ni båda två är friska och har testat er för könssjukdomar, så kanske ni kan avstå från kondomen, men det är naturligtvis under förutsättning att hon äter sitt preventivmedel rätt och att ni båda två har testat er!

Claes säger: Hej Linn! Jag kommer på mig själv när jag har sex att man kör samma saker, typ smekningar, ställningar mm, jag känner mig då ganska tråkig. Hur kan man göra för att utveckla sådant?

Linn Heed säger: Hämta inspiration från böcker och erotiska filmer. Det är ganska lätt att hamna i ett slentriansex, för att det fungerar, är bekvämt och blir enkelt. Det handlar ofta om att bestämma sig för att våga pröva någonting nytt. Prata med din partner, tillsammans kanske ni kan pröva något som ni bara har fantiserat om. Förspel och samlag går att variera på en mängd olika sätt. Låt bara fantasin flöda.

linnea säger: hej Linn! jag undrar om det finns något att göra åt mina yttre blygdläppar som är väldigt mörka? jag tänker ständigt på detta och oroar mig alltid när jag träffar en ny kille. skulle vilja göra ändra på detta för min egen skull och inte för någon annans vill jag påpeka... skulle bara göra att jag kände mig mer bekväm och slappna av mer.

Linn Heed säger: Jag tror att du måste börja acceptera att du ser ut som du gör, och att färgen på dina blygdläppar är helt normal! Färg, form och storlek varierar från kvinna till kvinna och över livscykeln. Vi ser lika olika ut i underlivet som i ansiktet. Försök vara stolt över din kropp och ditt underliv. Låt inte skammen ta över. Du är vacker som du är. Ofta bär vi på en oro som lätt växer sig starkare och större utan att det egentligen finns någon reell grund. När du utstrålar att du trivs med dig själv, är stolt över din kropp, så kommer det att skina igenom när du träffar en ny kille. Han kommer att tänka, wow... här är en tjej som vågar ta för sig, som känner att hon duger, vad häftigt.... Så jobba på att tycka om dig själv och den kropp som du har. Det går, jag lovar.

Jonie säger: Hej Linn. Jag är en kille på 20 år. Jag har den senaste tiden haft svårt att få utlösning när jag har sex med min flickvän. Allt går rätt till i sexet och jag har jätteskönt, men jag kommer aldrig. har du några tips på vad jag kan göra

Linn Heed säger: Du skriver att du på den senaste tiden har haft svårt att få utlösning... Det låter som att det är något situationellt och här och nu problem, snarare än något som du alltid har upplevt. Då behöver du fundera över vad det kan bero på. Känner du dig extra pressad av jobb, yttre krav, inre krav, relation???? Ni kan variera samlaget genom att du smeker dig själv, nästan till utlösning och sedan kommer in i din flickvän när du närmar dig klimax. Jag förstår att du upplever detta som störande, men en faktor är också att ju mer du fokuserar på att du måste få utlösning, desto svårare brukar det vara. Så slappna av, variera samlaget, smek gärna dig själv under tiden och försök att bara njuta av känslan.

Daniel säger: Hej. Jag skulle vilja veta ifall man på nått sett kan se eller veta ifall ens spermier är bra? Jag och min tjej vill skaffa barn, men jag är orolig ifall det inte skulle gå.

Linn Heed säger: Hej Daniel! Bor du i Stockholm så kan du t ex kontakta Sophiahemmet och göra en undersökning av spermierna. Det finns lite olika varianter som omfattar olika mycket analyser, och kostar naturligtvis olika. Det ligger på mellan 900:- och 1300:-. Det går till så att du onanerar på plats, lämnar ett spermaprov och får sedan en utförlig analys inom cirka en vecka. Då får du svar på t ex antal, kvalitet, rörlighet och så vidare. Det kan ibland vara skönt att veta att allting fungerar som det skall, så behöver man inte oroa sig i onödan. Bor du inte i Stockholm så vänd dig till din tjejs gynekolog. Dom brukar också kunna hjälpa till med sådant här, och då är det faktiskt något billigare. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka nästa onsdag, då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK alla underbara Chattvänner! Hoppas att ni mår bra i försommarvärmen och att ni passar på och kikar in på "Fråga Linn" Webb-tv, som ligger på sajten under Kärlek och Sex. Vi ses till nästa vecka! Kramar!