I dag svarar rektorn på frågor – om sex

avMonica Karlstein

RELATIONER

Nu är det sex- och samlevnadsdagen

I dag ska elever från Sveriges elevråd prata allvar med rektorer runt om i landet. Det är sex- och samlevnadsdagen och rektorer ställs till svars för skolans undervisning i ämnet.

– Vi är trötta på ojämn och heteronormativ sexualundervisning, och vill hjälpa skolor att ge eleverna bättre kunskap, säger Kerstin Danielson, pressekreterare på RFSU.

Foto: Colourbox

Sex- och samlevnadsdagen vill uppmärksamma och kräva svenska skolor på bra och likvärdig sexualundervisning – oavsett sexualitet, kropp och könsidentitet.

– Bättre undervisning kan förhindra oönskade graviditeter och uppmuntra till användning av kondom. Därför är kunskap så viktig, Kerstin Danielson, pressekreterare på RFSU.

Antalet anmälda fall av gonorré har till exempel ökat kraftigt. En anledning kan vara att unga människor uppges ha ändrat inställning till skyddat sex. Två av tre har smittats i Sverige. Och det är bara kondom som skyddar mot sexuellt överförd smitta.

Svarar på enkät

Enligt RFSU handlar det också om att sexualundervisningen är alldeles för dålig för personer som är homo, bi, queer, trans eller som på annat sätt bryter mot heteronormen.

Sex- och samlevnadsundervisningen ser olika ut på olika skolor och kan betyda en sak i Skövde och en helt annan i Årjäng. Många lärare saknar utbildning i sex och samlevnad och bygger undervisningen på kunskap de inte har, enligt RFSU.

I dag får rektorer över hela landet besök av elevråd och andra som är engagerade för elevers rättigheter. Rektorerna får svara på frågor utifrån en enkät, som ger en indikation om hur sex- och samlevnadsundervisningen på skolan ser ut. De får också en checklista på vad som kan behöva göras för att undervisningen på skolan ska bli bättre.

Bakom kampanjen står RFSU, RFSL Ungdom, Sveriges elevråd - Svea, Tjejjouren.se, UMO och UR.