En ”henom” blir bara en apa i bur

avÅsa Erlandson

RELATIONER

Mössan är blå, filten är röd. Det enklaste sättet att skapa kaos och förvirring bland omgivningen är att ha en sådan mix i barnvagnen. Men vår nyfödda dotters outfit är inget experiment­ utan resultatet av slumpmässiga Blocketfynd och givetvis svarar vi när folk undrar om det är en flicka eller en pojke.­ Att mörka leder inte till jämställdhet, utan­ till förvirring.

Jag förstår vad lille/lilla Storms föräldrar försöker göra, en eloge till det, men tyvärr funkar det inte. Könet är något så grundläggande att alla hemlighetsfulla försök att flytta fokus bara får motsatt effekt. Självklart blir alla som träffar Storm besatta av att lösa gåtan, i stället för att i vanlig ordning oooo:a över vilken söt flicka/pojke det är och gå vidare här i livet.

Resultatet blir raka motsatsen till föräldrarnas ambition­ om att visa hela­ barnets person. Storm, om någon, kommer bara bli sitt kön.

Här kommer ett fånigt­ men talande exempel: Som journalist får man göra enkäter om högt och lågt. Från Bör rösträttsåldern sänkas?­ till den årliga mardrömmen Vem vill du pussa i påsk? När jag skulle fråga fem personer i Kalmar vad de tyckte bäst om på julbordet förväntade jag mig prinskorvar och lutfisk på löpande band. Allt, utom detta:­ ”Nej, det kan jag inte svara på. Du måste förstå, jag jobbar på kommunen!”. Just det mystiska svaret från en kvinna fick mig att fortsätta tjata tills hon gömde sig bakom en bil. 15 år senare är hon den enda enkätperson jag minns. Och fortfarande grubblar över.

Nu haglar kritiken över Storms föräldrar och det ropas om övergrepp och att barnet fråntas sin identitet. Trams. Varken­ Storm eller något annat­ barn tar skada av att omgivningens rosa och blå glasögon slits av och barnet­ vet ju själv vad det är. Med tiden alla andra också.

Det handlar inte heller­ om att göra om flickor och pojkar till något­ de inte vill vara. I stället är det bara sunt att erbjuda dem fler möjligheter än bara två. Två utstakade könsdiken fyllda med förväntningar som massor med ungar inte har lust att leva upp till. Trots allt kan barn vara­ ganska fantasi­lösa och den som har snöat in på tågbanor kanske blir jätteglad över en docka. Vassego, take it or leave it. Mer dramatiskt än så behöver det inte vara.

Men kurragömmalekar kring vilket kön man tillhör är inte­ rätt väg att gå. En henom­ kommer inte­ behandlas­ som en pojke eller en flicka, utan som en apa i bur.