Malin Wollin

"Det är inte 20-åringarna som har pengarna – utan deras morsor"

Malin Wollin välkomnar alla våra vackra mammor in i modemagasinen.

Ett av de viktigaste tecknen på att du är en vuxen kvinna, på riktigt vuxen, är att du använder nattkräm. Jag gör det. När man är en kvinna i farten med många bollar i luften, som kvinnan på Åhléns uttryckte det, så behöver man inte bara en särskild nattkräm, den ska vara avancerad.
Sedan hon sagt detta köpte jag trots haltande logik en "Multi-Active Night Youth recovery cream". Ju svårare du har att komma ihåg ordföljden desto dyrare blir det. Och självklart bättre, det förstår ju alla. Något som är franskt, komplicerat och dyrt är det som huden vill ha. Multilöjligt.

645 kronor kostar krämen och vi får väl hoppas att pappa inte läser detta. Pappa som tycker att det räcker med en klapp saltvatten på kinderna och lite frisk luft på det. Pappa som tycker att försvarets hudsalva är lyx.

I mitt sinne är jag fortfarande ung och oskuldsfull. Spegeln och körkortet säger någonting annat och jag måste sluta identifiera mig med tjugonågontings i annonserna.

Fyrtioplus-kvinnor är en otroligt köpstark grupp, det behöver man knappast vara marknadsanalytiker för att inse. Det är inte tjugoåringarna som har pengarna. Det är deras morsor. De med avbetalda villor, lång karriär i ryggen och amaroneviner i matkällaren. Så varför ska döttrarnas äppelkäcka kinder saluföra kräm som mamman ska gå på?

Det finns drösvis med vackra kvinnor som passerat både fyrtio och femtio och lita på att de lär bli mer frekventa i världen av skönhet och evig ungdom. För frågan är ju: hur i hela friden ska vi se om en rynkkräm fungerar på en tjugotreåring som nyss lämnat acneåldern? Jag kan sitta och bläddra i ett modemagasin och komma på mig själv med att undra hur en vacker klänning skulle sitta på min tioåring. Det är ju hennes kropp jag ser, inte min.

Som ståuppkomikern Daniel Tosh säger om Mona-Lisa och hennes kommersiella gångbarhet i dagens modellbransch: "Om Mona-Lisa hade klivit in på en modellagentur i dag hade de talat om för henne att de inte letar efter en ny vaktmästare just nu".

Tiden kan vara hård mot skönhet. Eller inte. En modell slutar inte vara fruktansvärt snygg bara för att hon råkar bli en smula gammal.

När jag var ung och läste intervjuer med modeller hette det att man måste fundera på vad man ska göra när man går i pension. Vid trettio.
Nu ser vi något helt annat som allra bäst statueras i och med återkomsten av nittiotalsikonerna.

Ingmari Lamy är en av Sveriges vackraste kvinnor och när hon visar mode i Femina vill jag köpa allt. Jag välkomnar alla våra vackra mammor in i våra modemagasin.
För saken är ju denna: ju äldre modellerna blir desto yngre framstår jag.
Och för det är jag beredd att betala 645 kronor burken.

Wollins Wow!

Starkt av barnlösa skådespelerskan Jennifer Aniston att i en djup pöl av gravidrykten och ömkan kliva upp med en enorm fuskmage i en reklamfilm och låtsas vänta trillingar. Modigt.

Wollins Wärsta

Säsongens mest tragiskt exponerade mamma är märkligt nog inte en av de omdömeslösa kvinnorna i ”Ensam mamma söker”. I år heter hon Gunilla Persson. TV3, klipp bort och skona hennes dotter.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN