Relationer

Misshandlad – och hånad

Av: 

Monica Karlstein

RELATIONER

I 1 av 5 våldsamma relationer är offret en man
”Möts av skratt när de vill göra en polisanmälan”

”JAG HAR INTE FÅTT NÅGON HJÄLP” Martin, 35, misshandlades i flera år av sin sambo – med stryptag, sparkar och käftsmällar. När han sökte hjälp hos polisen sa de att det inte var någon idé att anmäla. På socialtjänsten blev han inte trodd.
”JAG HAR INTE FÅTT NÅGON HJÄLP” Martin, 35, misshandlades i flera år av sin sambo – med stryptag, sparkar och käftsmällar. När han sökte hjälp hos polisen sa de att det inte var någon idé att anmäla. På socialtjänsten blev han inte trodd.

Han blir misshandlad av en kvinna och vill göra en anmälan. Då skrattar polisen.

I en femtedel av allt ­relationsvåld i Sverige är mannen den utsatta och för många av dem är det här vardag, visar ny forskning.

– Ofta finns ingenstans för utsatta män att vända sig, säger Linda Dackemo, från Luleå tekniska universitet som skrivit en uppsats om kvinnors våld mot män.

Linda Dackemo

Vanligtvis är det kvinnor som misshandlas av ­sina män. Ett utvecklat skyddsnät finns för att stötta dem och en specialskriven kvinnofridslag kom till för drygt tio år sedan. Kvinnovåldet debatteras frekvent i media.

Men om män som blir misshandlade av sina kvinnliga partners är det tyst. Av allt rapporterat relationsvåld i Sverige är en femtedel utsatta män, enligt siffror från Brotts­förebyggande rådet.

”Gör lagen könlös”

– Kvinnovåld är fruktansvärt på alla sätt, men det är inte det enda våldet som förekommer i relationer. ­Regering, socialtjänstlagen, Sveriges domstolar – alla reglerar hur kvinnovåldet ska bekämpas. I stället för en kvinnofridslag borde det finnas en könlös fridslag, säger Linda Dackemo som i sin uppsats intervjuat tolv män om deras utsatthet och om vilket stöd de har fått.

Hjälpen är obefintlig, berättar samtliga män som deltagit.

– Flera har mötts av skratt och hån när de försökt göra en polisanmälan. Av socialtjänsten blir de ­ofta misstrodda.

Nytt boende – för alla

I Strängnäs har två före detta kvinnojoursanställda nyligen öppnat ett stödboende för både män, kvinnor och barn. Där är män som har utsatts för relationsvåld välkomna.

– Män som utsätts för våld ska också få hjälp, ­precis som drabbade kvinnor. Vi har sett det med egna ögon – våldet är lika fel oavsett vem det riktas mot, säger Annelie Tollehed Biller, en av grundarna av Strängnäs stödboende.

– Politikerna måste diskutera det här och det måste till mer pengar för att utbilda polis och socialtjänst i våld mot män. Utsatta män måste få någonstans att vända sig.

Fotnot: Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, för att fråga vad som görs för män som misshandlas i relationer. Vi har inte fått något svar.

300 anmälningar om året

Varje år görs 200–300 ­anmälningar från män som blivit utsatta för misshandel i nära relationer.

Kvinnor utsätts i allt större utsträckning för grovt våld. Den vanligaste typen av ­relationsvåld mot män består av slag, knuffar och sparkar.

Varje år dör cirka 17 kvinnor och 1–2 män av ­relationsvåld.

Källa: Brå

Publisert: