Relationer

”Ingen överraskning att jag målar naket”

Av: 

Katarina Arnstad Elmblad

RELATIONER

Hennes tavlor var för ’sexuella’ – de får inte visas på hotellet

Tavlor på nakna kvinnor som rör vid varandra. Det blev för mycket för hotell Anglais.

– Det är så här jag målar och det visste de när de tackade ja till utställningen, säger konstnären Anna Benson.

Anna Benson skulle visa sin konst på Stockholmshotellet Anglais i tre månader, med ett avbrott på tre veckor i november. Men redan efter ett par dagar hörde hotellchefen av sig.

– De undrade om jag kunde tänka mig att plocka bort två av tavlorna, föreställande två kvinnor som är ­nära varandra. Jag vägrade, ­säger Anna Benson.

Men efter ytterligare ett par veckor hörde hotellet av sig igen. Ledningen hade bestämt att Anna Benson var välkommen tillbaka med sin konst i december, som avtalat. Men då med en ny utställning.

’2012 inte 1837’

– De ville absolut inte ha något naket vilket blir lite märkligt eftersom det är just naket jag målar. Jag vägrade naturligtvis att spela med på deras villkor, säger hon och tillägger:

– Det känns inte bara tråkigt utan extremt omodernt. Vi skriver ju faktiskt 2012 och inte 1837, säger Anna Benson, som avslutade samarbetet med Hotel Anglais.

Anna Benson skrev i sin blogg och på sin Face­booksida vad som hänt – det väckte reaktioner. Många röster anser att hotellet diskriminerar homosexuella, och upprörs över att ett modernt hotell inte kan visa konst föreställande två nakna kvinnor som är nära varandra. Flera hundra personer har kommenterat.

Lyssnar på gästerna

Karin Hellgren är presschef för Scandic Hotels. Hon förklarar att Anna Benson är välkommen tillbaka – med en annan utställning. Hellgren hävdar också att det var avtalat så från början.

Hotellet valde dock att följa vissa kunders önskemål, i beslutet om tavlorna.

Kan hon inte komma tillbaka med samma tavlor?

– Nej, vi har bett Anna att komma med en ny utställning då.

Varför då?

– Vi har fått många reaktioner på utställningen, både positiva och negativa. Vi är ett hotell dit det kommer gäster och besökare som äter och umgås i baren. Självklart måste vi lyssna på reaktioner från gästerna. Och det gör vi, säger Karin Hellgren och tillägger:

– Det handlar inte om att det är naket utan om att vi fått reaktioner på en del av tavlorna och då måste vi också lyssna på våra gäster.

Nytt hem för tavlorna

Vad är det för typ av ­reaktioner ni har fått?

– Det handlar om ett par tavlor där det är någon form av sexuella situationer.

Men ett annat Stockholmshotell har nu visat intresse för Anna Bensons tavlor. Clarion hotel på ­Södermalm kommer nu att ­visa målningarna som ­Hotel Anglais plockade bort.

– Det känns superkul, ­säger Anna Benson.

Publisert: