”Morsan – lär av mig så får du högre lön”

Publicerad:
Uppdaterad:

Småtjejer tjänar mer än killar

Småtjejer kan.

Till skillnad från vuxna kvinnor tjänar de bättre än killarna.

En dryg femtiolapp mer i månaden ger löne­förhandlingen med mamma och pappa.

– Vi borde ta med oss flickornas tuffhet ut på arbetsmarknaden, säger Ann Falkinger, ordförande i Fredrika Bremerförbundet och förhandlingsexpert.

Särskilt bra på att argumentera för sin sak är tonårstjejerna. En Temoundersökning som gjorts på uppdrag av Nordea visar att tjejer mellan 15 och 17 år får i genomsnitt 121 kronor mer i månaden än pojkarna.

Bara några år senare är situationen den omvända. Vuxna kvinnor som grupp har 15–20 procent lägre lön än män. Även när skillnader i utbildning och position är borträknade tjänar kvinnor sämre än männen.

Stämplas som ”bitch”

Någonting händer på vägen från flickrummet till arbetslivet.

– Gamla invanda könsroller gör att en kvinna lättare blir stämplad som en kaxig typ, en bitch. Det gör att hon inte är så pass i tuff i förhandlingarna som hon måste vara, säger Ann Falkinger.

Handlar upp allt

Totalt får svenska barn fyra miljarder kronor i vecko- eller månadspeng varje år, visar Temoundersökningen. Pengarna går nästan uteslutande till konsumtion.

– Det gör barnen till en intressant målgrupp för reklam. Det är viktigt att föräldrarna tydligt talar om vad pengarna ska räcka till, säger Anna Bäckström, familjeekonom på Nordea.

Hemma hos familjen Lidström-Lipkin i södra Stockholm sitter barnens ”månadskonton” strategiskt uppsatta på väggen i köket. Där förs noggrann bok över tillgångar och utgifter. Hanna, 9, har 150 kronor i månadspeng, Gabriel, 13, har 360. De hjälper till med disk och städning i utbyte.

– Jag använder pengarna till godis och internetcafé och sådant. Kläder får jag det för mesta ändå. Flera av mina tjejkompisar får hela barnbidraget, men då köper de alla kläder själva, säger Gabriel.

En bra förhandlare

Som storebror får han dra det tyngsta lasset i förhandlingarna med föräldrarna. Lillasyster Hanna hänger med i storebrors höjning.

– Men Hanna är en väldigt bra förhandlare. Hon presenterar förslagen så de framstår som trevliga för omgivningen. Gabriel är mer rakt på sak, säger mamma Ylva Lipkin.

Flickor får hand om barnbidraget tidigare

Katarina Sternudd

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN