"Jag fick långt hår på 4 timmar!"

Längre hår inte en ouppnåelig dröm

Stjärnorna i Hollywood gör det ofta: Fixar långt hår med fusk.

Nu har hårförlängning blivit supertrendigt även här.

Söndags reporter Helene Arkhem har testat.

"Fejk, fejk, fejk. Det är historien om mitt liv..." Så säger transan Cindy, spelad av Björn Kjellman, i filmen "Livet är en schlager". Orden skulle lika gärna kunnat vara mina. Jag har försökt fuska mig snygg på många olika sätt genom åren: lösnaglar, lösögonfransar, brunfärgade kontaktlinser... Så varför inte prova löshår? Eller som det heter på engelska: extensions.

Jag har drömt om en lång, svallande frisyr i hela mitt liv. Men eftersom jag vid 41 års ålder fortfarande har tunt

babyhår som vägrar växa längre än till axlarna så har det varit en ouppnåelig dröm. Tills nu!

Keratinfästen

"Pschhhh", låter det när drömmen blir sann. Jag sitter i en stol på salong Björn Axén i Stockholm, frisörerna Ti Kullander och Johan Hellström sätter fast långa hårslingor i mitt eget hår med keratinvax. När vaxet smälts med en liten värmetång hörs ett litet fräsande ljud. När vaxet svalnat känns skarven som ett litet riskorn, några centimeter från hårbotten.

På Björn Axén används även en helt ny metod där flera slingor sätts fast samtidigt, vilket gör att förlängningen går snabbare. Med den nya metoden blir keratinfästena platta och diskreta, de känns ungefär som hårda tejpbitar då de stelnat. "Great Lengths" heter metoden.

Fascinerad ser jag i spegeln hur jag får ett nytt utseende. Fyra timmar tar förvandlingen, inklusive klippning. När löshåret levereras är slingorna 40 centimeter. Vilket är lite för långt för att det ska se naturligt ut. En decimeter klipps bort - men håret är långt ändå.

"Ser tufft ut"

När jag kommer hem tappar maken och sönerna, icke-förvarnade om min förvandling, hakorna.

- Vad har du gjort?! Du ser ju ... konstig ut! Nä, yngste sonen, 9 år, är inte speciellt imponerad av hårprakten. Maken får däremot en ny lyster i ögonen (när han lyckats stänga munnen), säger att det ser tufft ut.

På kvällen tillbringar jag en timme framför spegeln och provar olika frisyrer: tofs, flätor, knut... Nästa dag går jag till jobbet med min nya look och får massor av komplimanger av kollegorna. Alla säger att det är jättesnyggt och att det ser väldigt äkta ut.

Askungen fick känna sig speciell i en kväll innan förtrollningen bröts.

Jag får förhoppningsvis tre månader - och jag ska njuta av min frisyr under tiden. Ser ni någon som slänger med håret på stan så är det jag!

Så gick Helenes förvandling till:

Sugen på fuskhår? Tänk på det här

5 sätt att fixa långa lockar - snabbt

Gör rätt!

6 stjärnor som också hårfuskar:

Helene Arkhem

Publisert: