Helt hysteriskt: ”Edina” finns på riktigt

RELATIONER

– och hennes son har en del att berätta

1 av 3 | Foto: Lynne Franks – kvinnan bakom Edina?

Buddhistiskt mässande med Sting. Semester hos en indianstam, där han fick ett nytt namn. Återfödelseritualer i badkaret, tillsammans med mamma.

Jo, Josh Howie hade en helt hysterisk barndom – vilket kanske inte är så oväntat med tanke på att hans mamma Lynne är den verkliga förebilden för Edina i ”Helt hysteriskt”.

Lynne Franks, 60, är en brittisk pr-legend i England. När hon drev sin egen mycket framgångsrika byrå hade hon kunder som Labour-partiet och Live Aid, och hennes umgänge består av idel kändisar, som Sting, Donna Karan och Sinead O'Connor. Många av dem var hennes kunder, och många av dem delade också hennes stora intresse för new age.

En annan av hennes vänner var skådespelaren Jennifer Saunders. Efter att i flera år ha arbetat, umgåtts och semestrat med Lynne Franks och hennes familj, skapade Saunders 1992 Edina i ”Helt hysteriskt” – en måttlös och gränslös pr-kvinna, med ett rätt distanslöst förhållande till new age.

– ”Edina” är mamma, säger Lynne Franks son Josh Howie, 32, till tidningen Daily Mail.

Fick ett indiannamn

Att växa upp med henne som mamma var, tja, annorlunda.

När han var sju bestämde sig Lynne för att hela familjen skulle bli buddhister.

– Det var enkelt, bara att mässa för det man ville ha. Jag mässade för en cykel, berättar han för Daily Mail.

En gång reste de på semester till en indianstam i USA, en vistelse som bara blev längre och längre. Josh fick veta att han nu hette Blackhawk, och han kunde lära sig att skingra moln med tankekraft.

Sen gick hans mamma in i en hip hop-fas.

När han var 18 gick han motvilligt med på att naken genomföra en ”återfödelseritual” hemma i badkaret, med hjälp av en ”andlig barnmorska”. I sista stund bestämde sig mamma för att också delta, och hoppade i.

– Det var mitt livs mest plågsamma upplevelse, säger Josh i dag.

Är komiker i dag

Lynne Franks själv vill inte gå med på att Edina skulle bygga på henne. Enligt uppgifter till Daily Mail blev hon sårad och kände sig förrådd av Saunders, och var också orolig för hur serien skulle kunna påverka hennes arbete. Hon har dock medgivit att det finns drag hon känner igen – som att hon säger ”sweetie-darling” rätt många gånger varje dag.

Hon sålde sin pr-byrå med god förtjänst 1992, samma år som ”Helt hysteriskt” började visas i England. Lynne Franks har sedan dess mest ägnat sig åt andlig utveckling, och har bland annat bott med indianer i Amazonas-djungeln. Hon har också varit med i dokusåpan ”I'm a celebrity – get me out of here”.

Själv arbetar Josh Howie i dag som ståupp-komiker, man kan anta med en outsinlig källa att ösa ur.