Mobilen kan ge ditt barn tumör

avKarin Östman

RELATIONER

Löper fem gånger större risk än vuxna

Barn som pratar i mobilen löper fem gånger större risk för hjärntumör, varnar svenska forskare.

Nu vill Europa-parlamentet skärpa gränsvärdet för strålningen.

–?Använd handsfree för att minska riskerna, säger

docent Kjell Hansson Mild.

Foto: Foto: ULF HÖJER
Rädd för strålning Teresa Nyström vill inte gärna att sonen Finn Williams, 1,5, ska få en mobil förrän han kommer upp i tonåren. ”Jag tänker på det här med strålning. När mormor ringer får han prata i den vanliga telefonen och inte i mobilen”, säger hon.

Forskarna är långt ifrån eniga när det gäller riskerna med mobiltelefoner.

Men nyligen, på en konferens i London, la professor Lennart Hardell från Örebro universitetssjukhus fram den andra delen av sin forskning om mobilstrålning och cancer.

”Tråkigt besked”

Första larmrapporten kom 2002.

Nu har den analyserats ytterligare.

–?Vi har tittat på åldersgrupper. Där kommer det tråkiga beskedet att den som börjar använda mobil före 20 års ålder löper fem gånger större risk att drabbas av hjärntumör, säger Kjell Hansson Mild som också står bakom studien.

Även Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, forskar på sambandet mellan mobilpratande och cancer.

Hon, liksom merpart-en av de andra forskarna, har en annan uppfattning om riskerna:

–?Det finns ingen ökning av hjärntumörer efter att mobiltelefonerna började användas. Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara dramatiskt höga risker att prata i mobil.

”Ingen vetenskap”

Kan barn vara känsligare för mobilstrålning än vuxna?

–?Det är tänkbart. Men det finns inga vetenskapliga studier som visar det. Exponeringen blir högre när barn använder mobiltelefon på grund av att de är kortare. Men man har fortfarande inte sett att det har några ökade risker, säger Maria Feychting.

Använd handsfree

Mobilstrålningen an-ges i så kallat SAR-värde.

I dag är högsta tillåtna SAR-värde 2 W/kg. Europaparlamentet rös-tade nyligen för att EU borde införa strängare gränsvärden.

–?För det första ska man inte ha telefonen mot huvudet, använd handsfree. Om du nu inte vill använda handsfree ska du välja en telefon med ett lågt SAR-värde så att så lite som möjligt av det som strål- ar ut går in i dig, säger Kjell Hansson Mild.