”Vi förordar inte kvinnomisshandel”

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar: Hur länge ska vi kvinnor se oss som bara offer

Foto: ANDREAS BARDELL, KJELL B PERSSON

”Det finns ömhet i ett slag över munnen” skrev skådespelerskan Jessica Zandén och författarinnan Cecilia Gyllenhammar i ett inlägg på debattbloggen ”Newsmill” och drog igång en upphetsad jämställdhetsdebatt.

”Ogenomtänkt” och ”oansvarig” kallades artikeln av bland andra journalisten Åsa Mattsson.

Men nu kommer Zandéns och Gyllenhammars replik.

”Det rullar en svallvåg av moralpanik efter vår blogg. För oss verkar den präglas av svårigheten att se komplexiteten i oss människor, i relationer och i vår sexualitet. Vi vill vidröra de djupare schakten, våra begär, det som dunkar omedvetet och påverkar våra val av livskamrat. Vi hör ständigt kvinnor i vår nära omgivning tala vackert om kärlek men gång på gång väljer omöjliga relationer. Män som är ”ryggar”, som utstrålar farlighet.

”Anar hyckleriet”

”Hur länge ska vi kvinnor se oss som bara offer och när kan vi börja ta ansvar för våra val av partner”, skriver de i ett nytt inlägg på Newsmill.

I upphetsningen har Zandén och Gyllenhammar anklagats för att uppmuntra våld:

”I vår artikel förordas ingen kvinnomisshandel! Ingenstans står att denna mun som kanske kan känna ömhet i ett slag är en kvinnas mun, vi ser det som symbolik, ett poetiskt anslag, att försöka ta i vårt eget mörker o smärta. Hur kan vi förändra våra liv om vi ständigt lägger över detta mörker på den andre. Låt oss lyfta oss över debattklimatet och skapa större spelrum och uppriktighet.

Man anar hyckleriet bland feminister och kärnfamiljsförespråkare, brister ska döljas, mörkret förträngas, känslor inte levas ut. Ett litet land saknar fördelen av variationer i sin struktur, makten delas av alltför få, vi slår oss för bröstet med vår egen förträfflighet. Har vi redan glömt att nazisterna var så säkra på vår lojalitet att de inte ens behövde invadera oss?”

Våld som lockar

Samtidigt slår de fast att våld och farlighet kan vara lockande – i alla fall för vissa kvinnor:

”Kvinnor kan tända på gränsöverskridande. Var finns Sveriges vackraste kvinnor? Enligt en av våra mest dominerande rättspsykiatriker sitter de i väntrummen på fängelseavdelningarna för våra farligaste kriminella. Många av dessa har skrivit till internerna och bett om att få bli deras kvinnor.”

Publicerad: