Vi får ju välja allt annat så varför inte ögonfärg?

avTerri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Terri undrar dock över egenskaperna som donatorerna inte nämner

Foto: Carolina Byrmo

Så fort något nytt dyker upp blir jag, i likhet med de flesta andra, skeptisk. Därför blir jag extremt tveksam till internetsperma. Man hör ju redan på ordet att det är helknäppt.

Det finns något frånstötande med att beställa donator efter längd, vikt, ögonfärg, hårfärg, jobb, utbildning, fritidsintressen och favoritmusik. Framförallt: på vilket sätt tror man att barnet påverkas av att donatorn gillar melodiös hårdrock eller Coldplay?

Bara för att spermierna någonsin vistats på Handelshögskolan under den tid de bodde i en testikel betyder det inte att det barn, som växer upp utan att någonsin träffa sin biologiska pappa, kommer att ha fallenhet för studier på Handels. Jag gissar att det är mer intressant att titta på vad mamma eller eventuell bonuspappa sysslar med.

Å andra sidan kan jag tänka: varför inte?

Att välja ögonfärg på donatorssperman ligger helt rätt i tiden. Idag kan vi välja teleabonnemang, teveutbud, förskolor, skolor, el, sittplatser på tåget och en massa saker där man aldrig ville ha 30 valmöjligheter. Det går inte längre att köpa en kaffe utan att peppras med frågor. Latte, cappuccino eller macchiato? Vilken sorts böna? Enkel eller dubbel? Soyamjölk eller vanlig? Syrup eller naturell? Vi har även rättvisemärkt kaffe med ekomjölk, om du hellre vill ha det.

I en tid av oändliga val är det inte helt oväntat att en kvinna nu får välja vilka spermier hon ska insemineras med.

Det enda jag hoppas är att de inte hoppas på elitbarn bara för att de väljer sperma från en man med hög utbildning, bergsklättring och schack som fritidsintressen och fusionjazz som musiksmak. Barn blir ändå som de blir. Och donatorn kanske glömde att nämna att han även har Aspergers och spenderade tonåren med att dissekera fjärilar. Alla som har nätdejtat vet hur intressant det kan bli när folk väljer att lyfta fram vissa kvaliteter, men glömmer att nämna några andra mindre smickrande, men ack så väsentliga egenskaper.

Väntar med spänning på det första löpsedeln:

”Yasmine, 32: Donatorn lurade mig!

Sa att han var högutbildad. Var i själva verket kriminell mytoman.”

Publicerad: