Hon räddar flickor från sexslaveriet

avElin Swedenmark

RELATIONER

Idag tar Somaly Mam emot pris för sin kamp

Hon har bidragit till att befria tusentals kvinnor och barn från våldtäkt och tortyr. Idag mottar Somaly Mam det som kallas barnens eget Nobelpris i Sverige. Men kampen har kostat – hennes egen dotter blev kidnappad och våldtagen.

Foto: AP
FÅR PRIS – IGEN. Somaly Mam, här till höger, får idag ta emot barnens Nobelpris i Stockholm. Flickan till vänster är ett av de barn som hon räddat från livet som sexslav. På bilden tar Mam emot Glamour Woman of the year.

Bara tolv år gammal såldes Somaly Mam för första gången till kvarterets handelsman, i östra Kambodja. Vid femton års ålder såldes hon igen – till en bordell. Men Somaly Mam lyckades komma ur slaveriet och har ägnat sitt liv åt att rädda tusentals tvångsprostituerade barn och ungdomar, genom sin organisation AFESIP. Numera bjuds hon in till tv-soffor över hela världen. Och idag tilldelas hon det som kallats barnens eget Nobelpris, Global Friends Award, av organisationen Global Friends. 6,6 miljoner röstande i 92 länder har velat belöna hennes insatser.

Fritog fångatagna flickor

Somaly Mams berättelse är ofattbart grym. Varje gång hon försökte göra motstånd på bordellen blev hon slagen och när hon försökte rymma våldtogs hon och låstes in. När en endast tio år gammal flicka kom till bordellen gav Somaly Mam henne alla sina pengar och hjälpte henne att rymma. Som straff blev hon slagen i flera timmar och inlåst i en trång bur. Såren efter alla dessa övergrepp sitter fortfarande mycket djupt.

– Folk tror att jag är stark men det är jag inte alls. Inuti mig känner jag mig lika svag som flickorna som vi räddar och som skär sig i själva av hat mot sina kroppar, säger Somaly Mam till Svenska Dagbladet.

Räddningen kom när hon en dag fick 3000 dollar av en amerikansk kund. Då köpte hon loss alla flickorna på sin bordell och sedan dess har hon kämpat mot tvångsprostitutionen. Tillsammans med polisen i Kambodja, men även i flera sydostasiatiska länder, har hon fritagit och gett skydd till över tretusen flickor.

Dottern såldes till bordell

Men priset för kampen har varit mycket högt. Somaly Mam lever under ständigt dödshot. Dessutom kidnappades, drogades och våldtogs hennes 14-åriga dotter Champa och såldes till en bordell på gränsen till Thailand. Efter fyra dagar hittades hon och Somaly var då nära att ge upp kampen. Men dottern manade henne att fortsätta: ”Nej, mamma, jag har ju dig och kommer att klara mig. Men hur ska det gå för alla de andra flickorna om du slutar?”.

Somaly Mam har fortsatt kampen, och det är efter mer än elva år som hon idag tar emot Global Friends Award. Trots allt hon åstadkommit känner hon att förändringen går trögt. Löftena om en kompromisslös kamp uppfylls sällan och det kommer hela tiden nya flickor till bordellerna.

– Ibland känner jag att jag inte orkar själv. Ni andra kan säga att det är männen som köpte mig som ska skämmas men jag känner mig smutsig. Jag har deras smuts i mig och det försvinner inte, säger hon till SVD.