Nu är häxor för läskiga

Moderna föräldrar väljer bort sagor

Bröderna Grimm samlade sagor om häxor, vargar och mordiska styvmödrar, och de har berättats i hundratals år.

Men kanske försvinner de snart – många av dagens föräldrar tycker nämligen att de är alltför otäcka och politiskt inkorrekta.

För otäck? Häxan i Hans & Greta.
För otäck? Häxan i Hans & Greta.

En varg som slukar mormor. Elaka häxor som göder barn – för att sedan äta upp dem. Onda styvmödrar som ger bort förgiftade äpplen.

Många traditionella sagor är allt annat än, eh, sagolika. De är istället mörka och otäcka, fram till det sedelärande slutet.

Många moderna föräldrar tycker att det är alltför mörka och otäcka. En brittisk undersökning bland 3000 föräldrar visar att traditionella sagor, som bröderna Grimms, i dag ratas av en fjärdedel av föräldrarna eftersom man inte vill skrämma barnen.

Politiskt inkorrekt

Men det är inte det enda skälet till att bröderna Grimm tappar i popularitet. En flicka vars hela lycka beror på att prinsen väljer henne. Sju dvärgar – får man ens kalla dem så fortfarande? – som bor i skogen, utanför övriga samhället. En styvmor som är ondskan själv. Hur politiskt korrekt är egentligen det? Inte alls, menar många föräldrar, och väljer därför bort sagorna till förmån för nyskrivna, roliga böcker.

Källa: Daily Mail.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN