Relationer

”Många gör inte rent ordentligt”

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Experten Marléne Eriksson varnar för de värsta städmissarna

Få har det riktigt rent hemma.

Men nu är den perfekta tiden för att ta tag i städningen, tycker Marléne Eriksson, från TV4:s Rent hus.

Marléne Eriksson från TV4:s "Rent hus" tycker att vi ska städa rätt.
Marléne Eriksson från TV4:s "Rent hus" tycker att vi ska städa rätt.

Svenska folket har inte tid att storstäda längre, enligt Marléne Eriksson, vd för en städfirma och städexpert i tv4:s Rent hus. Hon besöker många hem – och märker att de flesta bara plockar undan.

– Men någon gång måste man ta tag i att torka av väggar, tavlor och ovanpå skåp. Annars har du damm i hela hemmet till slut, säger hon.

Hon tycker det allra bästa är att börja med att rensa.

– Det är A och O. Rensa och kasta. Man se till att göra sig av med det gamla, säger hon.

Glöm inte ventilerna

Om man vill få bukt med dammet är det viktigt att inga kläder ligger och skräpar. Där kan dessutom pälsängrar få fäste. Marléne Eriksson ger rådet att rensa ur garderoben – och att vädra kläderna ibland.

– Passa på under vintern, för om du har fått några djur i kläderna så fryser de ihjäl när du vädrar i minusgrader.

En annan viktig sak att tänka på är ventilationen. I hem där den är dålig blir det snabbt dammigt. Alltså är det viktigt att göra ren ventilerna, något som inte alla tänker på.

– Dessutom glömmer många att torka av ovanför spisen och gör inte rent spisfläkten. Gör du inte det så tar den inte oset, så det är viktigt.

Golvlisterna smutsiga

Andra platser som sällan blir städade är bakom kylskåpet. Det dammet kan dessutom antända, så det är särskilt viktigt att få bort, enligt Marléne Eriksson. Hon märker också att golvlisterna ofta är smutsiga – och där tycker pälsängrarna om att vara.

– Folk kastar in smutsen i listen istället för att ta listen först. De kastar moppen fram och tillbaka. Jag observerar det, för jag är lite sjuklig, säger hon och skrattar.

Men hon tror också att de som orkar göra en riktig storstädning kommer att må mycket bättre. De hon möter är ofta väldigt stressade över röran.

– När jag städat klart säger de "du anar inte vilken lättnad, nu kan jag gå vidare i livet".

Publisert: