De firar jul för singlar

avElin Swedenmark

Tobias, 28, väljer julbord för ensamstående

Att fira med hela släkten kändes för stressigt.

Men att vara ensam på jul ville han inte heller.

Därför tillbringar 28-årige singeln Tobias Henricsson julafton med en kompis.

– Vi kommer att äta julbord som ordnas för ensamstående, säger han.

Foto: Helena Jönsson
Tobias Henricsson heter tobbe80 på Mötesplatsen.

Tobias Henricssson har alltid tillbringat julen tillsammans med sin familj. Men i år har han bestämt sig för ett alternativt firande. Han och en av hans kompisar ska gå till ett café i Karlskrona, som har julbord för ensamstående.

– Vi tyckte att det blev mer stress än nöje att fira traditionellt, nu kollar vi hur det är att bara ta det helt lugnt, säger han.

Från början var det framförallt de som inte hade någon annanstans att gå som kom till caféet. Men enligt Tobias Henricsson börjar allt fler nu ansluta – också singlar och yngre människor.

– Det är spännande att få vara med lite annat folk. Jag är relativt social och har lätt för att prata, säger han.

Viktigast att umgås

Det är inte största granen eller flest paket som gör julen, menar Tobias Henricsson. Istället tycker han att det viktigaste är att få umgås och ha det bra tillsammans. Hans familj är visserligen lite ledsna över att han inte firar med dem – men samtidigt förstår de.

– Jag förklarade varför jag ville prova. Jag vill helt enkelt tänka lite på mig själv och inte dras med i julstressen, säger han.

Tobias tycker det kan bli hetsigt med granar som ska kläs och mat som ska lagas. Dessutom blir det ofta lite smågruff, menar han. I år är julbordet redan färdigt – och dessutom har han dragit ned på paketen.

Träffa andra

En ytterligare poäng med att fira på caféet är att där också finns de som inte har någon att vara med. Tobias Henricsson skulle inte gärna ha gått dit själv. Men nu tror han att det kan bli en bra blandning.

– Om man kommer igång och pratar med varandra finns det nog oerhört mycket vi kan lära oss av de som inte har någon. Och de kan lära sig något av vårt lilla test mot all julstress, säger han.

Tobias Henricssson poängterar att det inte är synd om honom eller hans kompis. De har båda ett julbord att gå till och en brasa att värma sig vid. Dessutom får han det bästa av båda världar – på juldagen firar han med familjen, när all stress blåst förbi. Han tror inte att han kommer sakna något på julafton. En sak vill han dock helst inte vara utan.

– Det är ingen jul utan julskinka, säger han.