8 av 10 barn lider av stress

Barnombuds- mannen: Ge barnen mer tid att prata

1 av 2 | Foto: Katrin Jakobsen
Kravfylld vardag Allt fler barn mår dåligt av att det ställs för höga krav på dem i skolan. Även fritiden är späckad av aktiviteter som spär på stressen.

Ersätt barnens aktiviteter med tid för samtal.

Det föreslår barnorganisationerna efter flera larm från ”huvudvärksbarn” som efterlyser mer vuxenkontakt.

– Vi riskerar att få en generation som mår dåligt redan innan de nått ut i arbetslivet, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

I går berättade Aftonbladet att vart fjärde svenskt skolbarn lider av huvudvärk varje vecka. Enligt forskaren Åsa Fichtel på Uppsala universitet har två av tre av dessa barn dessutom andra smärtor som magont, stela muskler eller ryggbesvär.

En av orsakerna är, enligt forskaren, bristande vuxenkontakter.

– Jag håller verkligen med om det. När vi tittade igenom höstens alla mejl slogs vi av hur många barn som känner sig ensamma och saknar någon vuxen att prata med, säger Karin Flygare, samordnare på Bris för barnens hjälptelefon som funnits 20 år.

Bevarar hemligheterna

– Vi återger aldrig exakt vad barnen berättar men många upplever att deras föräldrar inte har tid för dem på grund av egen stress. Samtidigt har barnen egna krav på sig om bra betyg och lyckade läxläsningar.

Enligt BO, barnombudsmannen Lena Nyberg, är dagens stressfaktorer inte nya men mer samlade. Och de vuxnas stress smittar av sig på barnen.

Hur ska barnstressen brytas?

– Med tid, för samvaro. Flera undersökningar har visat att föräldrar inte har mindre fritid nu men de ägnar den åt annat än att vara med sina barn, säger BO som förra året gjorde en enkät bland högskoleelever.

– Över 80 procent svarade att det är vanligt med stress. Det fick oss att vakna.

BO arbetar nu med att ta fram konkreta förslag på hur vuxna kan hantera barnens stress.

För aktiv fritid

– Det kan handla om att schemalägga utifrån barnens behov eller skapa en lugn stund genom att servera frukost i skolan. Attitydföränd-ringar i hemmet behöver heller inte vara stora, man kan försöka ta sig mer tid vid hämtning och lämning, ge barnen mer tid att prata.

– Alltför många barn säger att de har för många aktiviteter. Det är föräldrarnas roll att värdera vad barnen bör välja.

Betygshets, läxor och aktiviteter är väl inget nytt?

– Nej, men det var ett annat tempo förr, säger Karin Flygare på Bris.

– Nu ska barnen kommunicera, på tv, i mobil, via sms – hela tiden hålla sig uppdaterad på allt möjligt.

Därför stressar barn

En ond cirkel

Det finns hjälp

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM