Är du rädd för att binda dig?

Publicerad:
Uppdaterad:

Är du rädd att binda dig?

Förr var sex före äktenskapet otänkbart.

I dag är sex, för många, mer självklart än en relation. Vi är

dubbelt så ”fria” som på 60-talet – men rädda för kärlek.

 Den nya tidens relationer är sexrelationer som inte bygger på kärlek utan mer på vänskap och överenskommelse.
Den nya tidens relationer är sexrelationer som inte bygger på kärlek utan mer på vänskap och överenskommelse.

Singel, solo, fri, ensamstående. Att det är trendigt vet vi. Det har vi sett i tv-serier som ”Sex & the City”, ”Ally McBeal” och ”Vänner”.

Singelskapet har blivit en ny livstil. På gott och ont. Det handlar om den nya tidens relationer. Sexrelationer som inte bygger på kärlek, utan mer på vänskap och överenskommelse.

Först längtar vi efter kärlek och tror att livet ska bli både enklare och bättre bara förälskelsen dyker upp. Men när den gör det och förälskelsen efter några år ebbar ut i besvikelse inser vi istället att kärleken gör livet betydligt mer komplicerat.

Fastförbindelsefobi är en fobi nära besläktad med klaustrofobi. Det är en mental cellskräck och nog så viktig att bearbeta. För hur kul är det att leva bakom ett känslomässigt pansar?

Brusten kärlek gör oss arga. Bittra. Trötta. Ledsna. Och rädda för att bli sårade. Så vi väljer att förbli singlar – bara lite till. Men oxytociner, hormonerna som frigörs vid beröring, får vi ändå. De fria relationerna är fler än någonsin och vi har aldrig tidigare haft så många sexpartners.

Men det är inte komplikationsfritt. Var tredje person mellan 25 och 49 år har, enligt Smittskyddsinstitutet, haft en sexuellt överförbar sjukdom. Och könssjukdomar som nästan varit utdöda har kommit tillbaka. I Sverige ökade antalet fall av syfilis med 158 procent under år 2000. Klamydia ökade med 15 procent, gonorré med 37 procent och hiv med nio procent. Och enligt

RFSU har de oskyddade sexkontakterna blivit fler och användandet av kondom är nere på samma nivå som före den stora aidsdiskussionen på 1980-talet.

Med, mer eller mindre, jämna intervaller har trenden återkommit under historien. I dag är den tillbaka och anledningarna och ursäkterna för att slippa involvera sig är många. Särskilt i storstäderna.

– Man uppvaktar inte varandra på samma sätt i dag och många har lättare att säga ”Jag är tänd på dig” än ”Jag tycker om dig”. Man är så oerhört rädd för att bli besviken och att misslyckas i ett samhälle där man ska vara så lyckad, säger Hjördis Nilsson-Ahlin, psykolog på Sandahl Partners.

En bidragande faktor kan vara att kvinnors ökade oberoende gjort dem fria att forma sitt eget sexliv. En annan religionernas vikande inflytande. Sexuell trohet och förpliktelser är inte längre en nödvändighet utan ett fritt val.Individualismen gjorde slut på religionen, menade den franske filosofen Luc Ferry.

Vad gjorde då slut på hoppet om varaktig kärlek?

När man går av manegen har man gett allt och resultatet blir att vi räds känslomässig närhet och månar om det egna oberoendet. Och inget fel med det. Bli singel. Och kär i dig själv – ett tag.

Isabelle Hedander

Publicerad: