Familjerelationer

Flingor ofta mer godis än mat

RELATIONER

– bara två av tretton sorter har acceptabel sockernivå

Många frukostflingor för barn skyltar gärna med höga innehåll av fibrer och fullkorn på de färgglada paketen.

Men att flingorna ofta är lika söta som kakor och läsk framgår inte alls lika tydligt.

Onyttig frukost?

Foto: Colourbox

Bara två av tretton barnflingor som Råd & Rön har låtit testa har en acceptabel nivå på mängden socker.

– Vi konsumenter kan rösta med fötterna och strunta i att köpa de här produkterna. De stora tillverkarna är faktiskt påverkningsbara, säger Claude Marcus, professor i pediatrik och expert på barnfetma, till tidningen.

Han dömer ut flingor med över 20 procent socker som ”direkt olämpliga”, och tillägger att en sockerrik produkt inte blir något bra frukostalternativ bara för att den också innehåller fibrer och fullkorn.

Som kakor och läsk

Mest socker i testet, 39 procent, innehöll Nesquik fullkorn från Nestlé som på paketet tydligt anger att flingorna innehåller 33 procent fullkorn och att de ger ”den näring som kroppen behöver så att den blir sund och glad”.

– Att barn inte äter frukost alls är också ett stort problem, säger Marie-Louise Elmgren, informationschef Nestlé Norden, till Råd & Rön till flingornas försvar.

Strax därefter följer Kelloggs Coco Pops, Little Mans Flakers Sugar från Lidl och Honey Monster Foods Kalaspuffar, alla med en sockerhalt på över 35 procent – alltså ungefär lika mycket som i kakor och läsk.

Minst socker i testet innehåller Quaker Minifras, med 7 procent.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer