”Jag har blivit kallad egoistisk”

RELATIONER

Carina, 46, har aldrig ångrat att hon inte skaffat barn

Carina Nilsson, 46, träffade en italiensk man och flyttade till Rom.

– Jag jobbar hela dagarna. Ofta är jag borta tolv timmar om dagen och då blir det svårt att ha barn. I Italien hjälper familjen till om båda föräldrarna arbetar, men jag har ju ingen familj här, säger hon.

Foto: CHARLOTTA SMEDS
ALDRIG LÄNGTAT EFTER BARN. Carina kan inte peka på nån speciell anledning till att hon vill ha barn: ”Jag bara visste. Jag har aldrig känt den där omtalade längtan efter barn som kvinnor pratar om”.

Men att hon inte har barn beror inte på flytten. Carina visste redan i yngre tonåren att hon inte ville ha barn.

– Jag kan inte peka på någon speciell anledning, jag bara visste. Jag har aldrig känt den där omtalade längtan efter barn som kvinnor pratar om.

Många i Carinas omgivning undrade varför hon inte hade barn. För att kunna försvara sig köpte hon en bok, ”Varför barn?”, som tog upp just valet att inte skaffa barn.

Blev inte gravid

– Det sågs som lite konstigt att medvetet välja bort barn. Jag anser att många skaffade barn utan att tänka efter själva, det skulle bara vara så.

Carina och hennes man separerade för ett år sedan. Han var inte heller intresserad av att skaffa barn, men de gjorde ändå ett försök när Carina var i 30-årsåldern. Carina blev inte gravid, och i efterhand har det känts rätt.

– Jag har blivit kallad egoistisk och självisk. Jag tycker att det är precis tvärtom, man ska inte skaffa barn för sin egen skull.

Ingen ifrågasätter

Nu är det ingen som ifrågasätter Carinas val längre. I Rom är det vanligt att bara skaffa ett barn. Det är krångligt och dyrt att ha barn i en jäktad storstad.

– Det är svårt att kombinera. Ett arbete tar mycket tid, då blir barnen lidande. Å andra sidan tar karriären stryk om man väljer att jobba mindre. Men det har aldrig känts som ett val mellan barn och karriär, utan mellan barn och inte barn. För mig har det alltid varit ett enkelt val.

– Jag har väninnor som skaffat barn och de ser så lyckliga ut och graviditet är något väldigt vacker, men jag har aldrig ångrat mig. Det här är rätt för mig.

Maria Gunnarsson