Dyraste bindan bäst

RELATIONER

Stort test av sju olika sorters dambindor

Trots att de flesta kvinnor lägger ut tiotusentals kronor på mensskydd under sitt liv är det betydligt större skillnader i pris än i kvalitet mellan vanliga dambindor.

Det visar ett laboratorietest som Testfakta har gjort.

Foto: Bäst och sämst Den dyraste bindan i testet, Libresse, var bäst - och den billigaste, Up to date, sämst.

Mensskydd är en kostnad i princip ingen kvinna kommer ifrån. Vare sig man väljer bindor, tamponger eller alternativa produkter så gör man av med drygt 20 000 kronor under ett liv.

– Jag tycker att det är alldeles för dyrt med mensskydd, egentligen borde de vara gratis, säger Clara, 23, som tycker det är viktigt att bindan känns säker.

Testat sju bindor

För att ta reda på vilken dambinda som håller bäst kvalitet har Testfakta testat sju vanliga dambindor av tunnare modell. Testet har utförts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Bland annat mättes bindornas tjocklek och deras förmåga att suga upp vätska.

– Det finns inga speciella krav som en dambinda ska uppfylla för att få säljas. Som vi bedömer det är samtliga testade bindor funktionsdugliga och helt okej att använda. Det finns dock kvalitetsskillnader mellan dem, säger ingenjör Catrin Lindblad vid SP som arbetat med testet.

Dyrast bäst

Bäst totalbetyg fick testets dyraste binda, Libresse, som kostar 1,71 kronor per styck. Sämst blev den billigaste bindan, Up to date, som kostar 25 öre per styck. Mest prisvärd är Kronosepts binda som kostar 47 öre per styck.

Libresse hade både bäst uppsugningsförmåga och släppte samtidigt ifrån sig minst vätska (återvätningstest). I båda dessa moment presterade Up To Date sämst.

Många vill ha tunn binda

– Återvätningstestet visar på en del kvalitetsskillnader mellan bindorna. Bindans förmåga att hålla ”inne” fukt har betydelse för hur den känns. En fuktig eller blöt binda är mindre bekväm, säger Catrin Lindblad.

Många föredrar en tunn binda, men den får inte vara så tunn att den läcker. Av de testade bindorna är Kronosepts tunnast, 6,5 millimeter. Tjockast är Coops, 9,4 millimeter.

Susanne Ståhl, Testfakta.se