”Han har ont i magen och svårt med nästan alla maträtter”

RELATIONER

Nanny AnneLie svarar på dina frågor om barn och barnuppfostran.

Vi har min sambos barn varannan vecka. Ena pojken är 5 år och varje gång han kommer till oss vill han spy eller får ont i magen. Det är extremt första dagen men sen trappar det ner.

Han har svårt med nästan alla maträtter och nu blev jag arg, för nu tycker han inte om korv heller trots att han har ätit det jämt. Jag är strikt med maten. Om man inte äter mat, då får man t?ex inte glass sen. Han har sagt att hos sin mamma behöver han inte äta upp sin mat om han inte vill. Detta är frustrerande. Och pojken gnäller konstant om allt. Antingen är det att han har känslig mage eller så är allt psykiskt.

Min fråga är, förstorar jag upp detta med pojken eller ska jag ta det på allvar och tvinga min man att prata med mamman till barnen och eventuellt med en psykolog? Tack för svar.

Bonusmamman

Foto: Nannyn AnneLie Arrefelt svarar på frågor om barn och barnuppfostran.

Nanny AnneLie: Ta hans symtom på allvar. Han skall inte behöva må så dåligt inför dessa byten. Kanske behövs det kortare byten eller en annorlunda boendefördelning. Ni får försöka prova er fram.

Pojkens föräldrar bör nog kontakta till exempel BUP för att hitta rätt i hans mående. Får det fortsätta utan att han känner sig sedd kan symtomen sluta p? g?a att han upplever att ingen ändå tar honom på allvar.

Man kan tro att det blivit bättre men barnet har bara givit upp. Gå till botten med hans mående och var lyhörda för hans signaler. I vissa fall kan barn reagera på vuxnas separationsångest, det gäller även att alla vuxna är överens och trygga i hans boendesituation.

ARTIKELN HANDLAR OM