Familjerelationer

Nappflaskor kan orsaka cancer

RELATIONER

Plasten innehåller gift som läcker ut i vällingen

Nappflaskor av plast är giftiga.

En EU-rapport visar att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan läcka ut i vällingen.

Giftet misstänks också orsaka cancer.

kan vara farlig Alla äldre nappflaskor i Sverige innehåller bisfenol A, ett giftigt ämne som kan framkalla cancer. Hugo Lilja snuttar på sin nya nappflaska.
kan vara farlig Alla äldre nappflaskor i Sverige innehåller bisfenol A, ett giftigt ämne som kan framkalla cancer. Hugo Lilja snuttar på sin nya nappflaska.

Riskerna med ämnet bisfenol A utreds nu.

Kartläggningen sker på uppdrag av ECB, European Chemicals Bureau.

Effekterna av bisfenol A på människor är relativt okända. Någon forskning kring ämnet finns nästan inte.

Liknar könshormon

Klart är att bisfenol A är ett av de vanligaste miljöfarliga ämnena i byggbranschen. Giftet är också besläktat med epoxi - ett allergiframkallande ämne som Kemikalieinspektionen anser har särskilt farliga egenskaper.

- Man misstänker att bisfenol A är hormonstörande, säger Sten-Åke Svensson på Kemikalieinspektionens avdelning för riskbedömning.

Bisfenol A liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Djurförsök visar att ämnet kan påverka fertilitet och utvecklingen av könsorganen.

Stort sett alla i Sverige

Misstankar finns också att ämnet kan vara cancerframkallande.

Nappflaskor som tillverkas av polykarbonatplast innehåller ämnet bisfenol A. Det innebär att i stort sett alla nappflaskor på den svenska marknaden är giftiga.

EU-rapporten visar att gamla nappflaskor av polykarbonat kan läcka giftet till flaskans innehåll. Nya flaskor anses däremot riskfria. Åtminstone enligt vad som hittills är känt.

- Bisfenol A är ett av flera ämnen som utreds på uppdrag av EU. När utredningen är klar kommer EU-kommissionen att utvärdera resultaten, säger Sten-Åke Svensson.

Spädbarn extra känsliga

EU:s gränsvärde för bisfenol ligger på 3 milligram per kilo livsmedel. Rapporten visar att en fyra månader gammal bebis kan få i sig upp till 50 mikrogram bisfenol A om dagen.

Det innebär att gränsvärdet inte överskrids. Samtidigt borde det, enligt många, vara lägre. Spädbarn anses vara särskilt känsliga för bisfenol A.

Det är inte bara nappflaskor som är giftiga.

Bisfenol A kan läcka ut i livsmedel som förvaras i konservburkar eller i förpackningar av polykarbonat.

Det giftiga ämnet finns också i glas, keramik, färg och lim.

Carl Hjelm

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer