Bridgets systrar erövrar världen

RELATIONER

Bridget Jones har fått många systrar.

Böcker om drygt 30-åriga singeltjejer i storstan säljer bättre än någonsin.

Nu kommer böckerna om män i samma situation.

Foto: UIP
populär singeltjej Böckerna om Bridget Jones har fått många efterföljare. Att skildra drygt 30-åriga singeltjejer i bokform är senaste skriket. Och nu har modet spridit sig till männen.

Den nya genren kallas för "chicklitt" (från "chick" = tjej, och litteratur). Handlingen rör sig kring singellivets för- och nackdelar, med glimten i ögat. Böckerna är ofta intimt skrivna och ger känslan av att läsaren talar med en kompis.

- Många i den här åldern vet inte riktigt hur de ska forma sina liv och känner igen sig, säger Margaretha Fahlgren, professor i litteratur vid Uppsala universitet.

Exakt hur många böcker som säljs är svårt att säga.

- Det råder ingen tvekan om att det har ökat, kanske för att så många känner igen sig, säger Ulrika Palm, marknadsansvarig för Pocketgrossisten.

Den kvinnliga huvudkaraktären är oftast självkritisk och tycker ständigt att hon är för tjock.

Ökad jämställdhet

- Jag uppfattar det som självironiskt. Det speglar en konflikt mellan det äldre kvinnoidealet där det var viktigt att behaga och ett yngre, mer medvetet synsätt, säger Johan Stridh, förläggare för Månpocket.

På 80-talet försökte kvinnor i romanerna slå sig fram på männens villkor och de lyckades alltid. Männen de drömde om var auktoritära och starka. I "chicklitt" har jämställdheten ökat. Oftast upptäcker kvinnan att mannen "next door" är någon att satsa på.

- Kompismannen har kommit starkt i de senaste romanerna. Där det viktiga är att kunna kommunicera, prata och skämta ihop. Det är en helt annan typ av manlighet, vilket jag tycker är något positivt, säger Margaretha Fahlgren.

Sverige har ännu ingen författare i genren "chicklitt", men det lär komma tror Johan Stridh.

- De blir troligen mer realistiska än de engelska föregångarna, säger han.

Den danska författaren Hanne Vibeke Holsts böcker om journalisten Therese Skårup är "chicklitt" på sitt eget sätt.

- Där handlar det om moderskap och föräldrarollen: hur man klarar av att vara mamma och samtidigt leva i ett jämlikt förhållande, säger Margaretha Fahlgren.

30-åriga singelkillar

Nästa trend blir böcker där könsrollerna suddas ut ännu mer och jämställdheten ökar, tror hon. Redan i dag har många böcker om drygt 30-åriga singelkillar börjat dyka upp.

- Det tyder på att även männen i dag har ett behov av att förstå sig själva och förhålla sig till olika saker, säger Margaretha Fahlgren.

Bridget Jones-kopian sådan är hon:

Annika Sohlander