Så njuter svenska kvinnor

avZendry Svärdkrona

8 vägar till het orgasm

Minskade menssmärtor. Mindre stress. Bättre humör och sömn. Den kvinnliga

orgasmen kan ge mer än en lustfylld sexuell upplevelse.

Och det finns åtta olika typer. Aftonbladet Söndags sexolog Malena Ivarsson reder ut begreppen.

Foto: GETTY IMAGES
Fontän eller fantasi? Läs om orgasm på åtta olika sätt.

Klitorisorgasm

”Om du slår ihop ett fyrverkeri med känslan av att handla nya skor kommer du rätt nära.”

Så beskriver författaren Karen Salmanshon klitorisorgasmen i boken ”The Clitourist”.

Genom att stimulera klitoris och området däromkring med fingrar eller mun kan kvinnan få en klitorisorgasm – den vanligaste typen av orgasm. Om penis försiktigt gnuggas mot klitoris utsida kan orgasmen också komma. Klitoris består av ett ollon (som brukar synas vid klitorishuvan) och ett klitorisskaft som delar sig i två skänklar. Dessa sträcker sig ungefär elva centimeter. Om man för fingrarna från klitoris ollon, utåt sidorna längs blygdbenets inre kant och samtidigt trycker, kan man komma åt att massera skänklarna. Det kan ge kvinnan en stark lustkänsla.

Ollonet är ytmässigt försett med flest känselmottagare på hela kroppen. Det är därför det är så mycket lättare att få en klitorisorgasm, jämfört med andra typer av orgasmer.

G-punktsorgasm

Om G-punkten masseras eller stimuleras tillräckligt kan kvinnan uppleva starka sexuella lustkänslor. G-punkten är ett område i slidans framvägg, med ett komplext nätverk av blodkärl och nervändar som fylls med blod vid stimulering. Från början kan det kännas lite som att man är kissnödig, men fortsätter massagen eller stimuleringen ökar chansen till en orgasm.

Tips: Eftersom det kan vara svårt att lokalisera G-punkten har olika forskare utvecklat en rad ”guider”. Pionjären inom G-punktsforskningen, Beverly Whipple, föreslår till exempel att man placerar två fingrar i slidan och sedan rör dem i en krokig rörelse som om man ville ”vinka till sig” punkten. Fingertopparna ska stryka främre slidväggen, just där G-punkten finns.

Multipla orgasmer

Många kvinnor har förmågan att få ”pärlbandsorgasmer” – flera orgasmer efter varandra. Dessa kvinnor når alltså klimax flera gånger efter varandra och avståndet mellan orgasmerna kan vara så kort som 15 sekunder. I de flesta fall är de dock längre än två minuter.

Kvinnor som får multipla orgasmer har i allmänhet lättare att få orgasm över huvud taget. När en orgasm har uppstått, fortsätter stimuleringen av klitoris direkt fram tills nästa klimax kommer. Den andra och tredje orgasmen beskrivs ofta som kraftfullare och mer fullständiga.

Vaginal orgasm

Kallas också för livmoderorgasm och ger en omedelbar känsla av avslappning och sexuell tillfredsställelse, som är djupare än vid exempelvis en klitorisorgasm. Den vaginala orgasmen uppstår bara om penis är långt inne i slidan och pressar på livmoderhalsöppningen eller stimulerar den främre slidväggen.

Orgasmen inleds med en gäspliknande reaktion, sedan håller kvinnan ofrivilligt andan med spänd mage för att göra en kraftig utandning. I samma ögonblick kommer orgasmen.

Livmoderorgasmen kan uppnås efter betydligt kortare stimulering än exempelvis G-punktsorgasmen. Den påverkas dessutom särskilt av att brösten smeks.

Fontänorgasm

En sexuellt upphetsad kvinna kan få utlösning. Det kan komma små stänk eller en stor stråle. Mängden varierar från några droppar som knappt märks, till motsvarande en fylld tesked. Fontänorgasmen uppstår när Skenes körtlar, som sitter på var sin sida om urinröret, tömmer sin vätska i samband med orgasm. Kvinnor som får den här sortens utlösning har i allmänhet bättre bäckenbottenmuskulatur än kvinnor som inte upplever den.

Fontänorgasm innebär alltså inte att man skulle ”kissa på sig” som en del tror.

Fantasiorgasm

Jo då, enbart fantasier kan faktiskt framkalla orgasmer. Forskare har visat att varken klitoris eller andra kroppsdelar behöver vidröras för att vissa kvinnor ska uppnå klimax – till och med i sömnen!

Blandorgasm

Så kallas en orgasmform som beskrivs som en kombination av klitorisorgasm och vaginal orgasm.

Zonorgasmer

Det är inte bara genom stimulering av klitoris och slida som en kvinna kan få orgasm. Bröst, anus och till och med nacke och tår är andra erogena

zoner som vid beröring och stimulering kan framkalla orgasmer.

Det sker i kroppen vid orgasmer