”Nu är det ett heltidsarbete att vara svartsjuk”

RELATIONER

Daniel Pernikliski undrar om man är uppriktigt förvånad över att kvinnor behärskar teknologin

Foto: Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Det måste vara så mycket jobbigare att vara svartsjuk i dessa dagar, än det var före internets och mobiltelefonernas inträde.

Förr kunde man klara av en spionrond på ett litet kick – bara lite snabbt bläddra igenom sin partners kalender och eventuella dagböcker, känna efter i jackfickorna efter små lappar och andra avslöjande föremål.

Möjligen göra något stickprov genom att ringa ett telefonsamtal för att få bekräftat att ett schemalagt möte verkligen ägde rum och inte kunde tänkas vara någon kod för en hemlig kärleksträff.

Men sen var det avklarat och det fanns gott om tid över till annat.

Man kunde luta sig tillbaka med en kopp kaffe i handen, i trygg förvisning om att ens partner var trogen.

Eller, för all del, med vetskapen om att ens partner var otrogen.

Men idag liknar det mer ett heltidsarbete.

Ett jobb som tar så mycket tid i anspråk att man inte kan vänta med kaffet tills arbetet är klart, utan måste ha regelbundna raster för att över huvud taget orka med.

Och uppgiften växer hela tiden under dagen – nya mejl- och facebookhändelser avlöser varandra.

När man trodde att man var klar, är det bara att börja om.

En engelsk undersökning visar att kvinnor är mer benägna än män att utnyttja teknologin till att spionera på sina partners.

Man finner det överraskande därför att det går emot tidigare undersökningar som antyder att män är mer teknologiskt skickliga.

Jag fattar inte – är man uppriktigt förvånad över att kvinnor behärskar teknologin, eller menar man att kvinnor är svartsjukare än män?

Eller menar man att män skulle snoka mer om de bara behärskade spionteknikerna bättre?

Om undersökningen över huvud taget säger någonting av värde, så är det möjligen att England har många understimulerade hemmafruar, med män som kanske inte borde vara borta så mycket som de är.