Läsare berättar: så tar vi oss igenom sex-krisen

RELATIONER

Camilla: ”Vi hittar alltid tid för sex”

– Vi har tre barn mellan 5 och 10 år. De har aldrig inkräktat nämnvärt på vårt givande sexliv. Hur vi får till det? Vi ser ytterst lite på tv. Vi läser sagor och pratar och gosar med barnen varje kväll så att de nöjda och glada somnar mellan åtta och nio. Eftersom vi vid det laget känner att vi har gett barnen sitt har vi inget dåligt samvete utan har energi över till varandra. Innan vi somnar vid halv elva har vi oftast haft tid både för oss själva och för varandra. Och barnen – de sover djupt.

Jessie: ”Barnen knackar på dörren”

”Vi är ett par som har fem barn i åldrarna 11 till 21 år och alla bor hemma... Visst blir det si och så med sexlivet ibland eftersom barnen börjar bli så stora och rör sig i huset även efter att vi gått och lagt oss.

En fördel med att barnen är så stora är att de förstår att när vi har gått och lagt oss så KNACKAR man på sovrumsdörren och VÄNTAR PÅ SVAR innan man öppnar den. Det är inget vi pratat om, men har man problem med det så ska man tala om för barnen vad som gäller, tycker jag!

Visst är det svårt att helt ge sig hän när det tassas omkring i huset, men man lär sig lite att höra vad barnen gör och om det är någon risk att de traskar in.

Sen tar vi till vara på de ensamma stunder vi har, framför allt på morgonen innan vi börjar väcka alla barn, för då vet vi att det inte finns någon som helst risk att någon stör oss! Ibland duschar vi även ihop och det har vi alltid gjort så det tycker barnen inte är något konstigt.

Jag och min man har alltid varit väldigt ”fysiska” och tar mycket på varandra. Pussar och kramar mellan oss är så naturligt för barnen att de nog inte tänker på det ens, och det tror jag avdramatiserar hela ”vuxengrejen ...”

Nina: ”En snabbis i badrummet”

Vi är en familj med fyra barn. Det är ju för trist hur man ska få till det när alla sover och huset är städat... Händer aldrig... Men vi har en källare där det är tänkt att vi ska inreda så ibland när lusten faller på och vi behöver en tillflykt så säger vi att vi ska ner i källaren och flytta kartonger. Asbra, för det är ingen av ungarna som är intresserade att följa med dit – det finns ju spindlar. I värsta fall så får det bli en snabbis i badrummet. Ett värmeljus på handfatet kan få vilken handikapptoa som helst att bli romantisk!

Anna: ”Nu kan jag ta för mig mer”

Jag tycker det är synd att bara fokusera på hur ofta man har sex och därmed dra någon slags slutsats att sexlivet blir sämre bara för att man fått barn. Personligen tycker jag att det har blivit mer kvalitet sedan barnen kom. Jag har lärt mig uppskatta och älska min egen kropp på ett annat sätt än tidigare. Relationen har fördjupats, osäkerheten är inte lika stor, jag har lärt mig att ta för mig och därav blir även lusten större. Av naturliga skäl blir det inte lika ofta när man är trött och barnen är sjuka, men jag väljer hellre kvalitet före kvantitet.

Micke: ”Prova förspel på tub”

Jag vill bara tipsa om en liten detalj som fick vårt sexliv att ta ganska bra fart. Jag provade en kväll i sängen att smörja in ståndet med glidmedel och bara placera den mellan benen på frugan då vi låg sked. Det dröjde inte länge innan hon tyckte att glidet och påträngandet var otroligt upphetsande. Nu vill hon nästan alltid att jag ska tränga mig på med glidmedel så hon kan komma i gång med hjälp av det. Vi kallar det ”förspel på tub”. Antalet samlag per vecka har nog ökat från noll till en gång per vecka till en stadig trea-fyra. Nu ska vi prova det nya glidmedlet med värmekänsla i.

ARTIKELN HANDLAR OM