Släpp in barnen i köket – och ha kul

RELATIONER

Johanna Westmans 5 bästa recept för hela familjen

Foto: Tillsammans med grannbarnen Erik och Claudia svänger Johanna ihop en semifreddo med dajm. ”Så god att den borde förbjudas”, tycker hon själv.

Hon gör lättlagade låtar, skriver barnböcker och har en passion för mat.

Family besökte Johanna Westman vid grytorna.

– Att laga mat med barn är kanske inte så enkelt och kul alla gånger. Men i längden lönar det sig.

När Johanna Westman var ett år flyttade hennes familj till Bari i södra Italien och under fyra år bodde hon på en gata där det doftade rosmarin och vitlök ur köksfönstren. Sedan dess har det italienska köket varit hennes favoritkök i världen. Hennes pastapassion blir påhejad av halv­italienske maken Erik Gandini.

När de väntade första dottern Greta bestämde de sig för att fortsätta hålla samma standard på mat som de tidigare gjort. Ett steg i den riktningen var att bygga om hemmet så att vardagsrummet blev ett gigantiskt drömkök med plats för många.

Vill inte laga falukorv

– Jag ville inte bli en matmaskin som bara stekte färdigköpta köttbullar och falukorv på löpande band, det vore att ge upp allt jag stod för. Jag vill inte laga trist mat bara för att barnen gillar det.

Matambitionerna har hittills gått bra.

– Det är inte så svårt, det finns många goda rätter som går att göra på 20 minuter. Sen är faktiskt kokböcker mitt jobb, så jag förbereder ofta maten på arbetstid.

För fyra år sedan kom ”Första kokboken”.

– Jag hade länge drömt om att göra kokböcker. Men jag ville inte konkurrera med stjärnkockar som alltid tycks vara uppväxta i exklusiva restaurangkök och matats med vitvinssås i nappflaska. Att det blev en matlagningsbok för barn var nog för att jag minns den sköna känslan av att ha en egen kokbok när jag var liten.

Hon ser boken lite som sitt eget bidrag i snabbmatsdebatten.

– Det skulle vara deprimerande om en hel generation missar tjusningen med matlagning.

Med tiden har det blivit ytterligare tre matböcker för barn och unga, samt tre säsongers matlagningprogram med Johanna och Mixer (med Lennart Jähkels röst) på Bolibompa i SVT.

Mammaledig igen

Snart väntar en ny mammaledighet. I februari kommer det tredje barnet. Innan dess blir det arbete med ytterligare en bakbok för barn och marknadsföring av

”Italienskt hemma hos Johanna”.

– Det är min första bok som vänder sig till ”nästan” vuxna.

Johanna Westman har själv begåvats med periodvis matvägrande döttrar. Vägran är ett extra effektivt vapen mot en mattokig mamma som gör kokböcker och lägger ner massor med tid och kärlek på matlagningen.

Samtliga recept ur boken ”Italienskt hemma hos Johanna” (Tiden).

Spaghetti alle polpettine

 Tar 35 minuter

”Den här rätten är nog den vanligaste familjemåltiden i Italien, vanligare än spagetti med köttfärssås. Köttbullarna innehåller kalvfärs och är luftigare och mörare än

de svenska.”

Musslor i sås på vitt vin

 Tar 10 minuter

”Färska, nykokta musslor är bland det godaste man kan äta, tycker jag. Antingen i vitt – med vin och persilja – eller i rött – med tomatsås. Ät dem som de är med ett gott bröd eller blanda ner de färdiga musslorna i nykokt pasta.”

Orechiette med broccoli

 Tar 25 minuter

”Min barndomspasta är en krämig, sardellsalt syditaliensk härlighet som egentligen lagas med en italiensk rova, men i Sverige får man nöja sig med broccoli (det har jag ”nöjt” mig med varje gång jag gjort den?... typ sjuhundra gånger). Snabblagad och superlätt är den också.”

Semifreddo med Dajm

 Tar 30 minuter  4 timmar från början till slut

”Fluffigt, krämigt, lent, sött och gräddigt. Det här är en underbar efterrätt som man kan göra på en massa olika sätt. Med dajm är den så god att den borde vara förbjuden!”

Focaccia frå Syditalien

 Tar 35 minuter  2 timmar från början till slut

”God att äta varm precis som den är: frasig, kryddig och doftande. Fast den är också väldigt god att göra mackor av. Testa att dela brödet och lägg i knubbiga skivor mozzarella och skivad tomat eller god italiensk skinka och ruccolasallad!”

Matsnack med Johanna

Börja med favoriträtterna

Laga mat med barn?

Här är Johannas tips:

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM