Relationer

”Sommaren kan vara värsta kvinnofällan”

RELATIONER

Åsa Mattsson hissar varningsflagg

Semesterdröm? En lös och ledig karl – och en utschasad piga. Är det så vi vill ha det på semestern?
Semesterdröm? En lös och ledig karl – och en utschasad piga. Är det så vi vill ha det på semestern?

På vintern är vi jämställda? i alla fall nästan.

På sommaren förvandlas vi till drängen Alfred och pigan Lina.

Han jagar fram med gräsklipparn eller går loss på äppelträden med motorsåg.

Hon torkar muslorten ur lådorna hemma i torpet och diskar i kallvatten. Det är något som händer på torpsemestrar, båtsemestrar och campingsemestrar. Plötsligt börjar den upplyste webdesignern som tagit 50-50 pappaledigt att gå bredbent, spotta snus, uttala sig tvärsäkert om trädbeskärning och skaffa slidkniv. Och hon, bibliotekarien som anordnat feministiska debattkvällar, tar på sig mormors rutiga volangförkläde som hänger kvar i torpköket och ränner villigt med vattenhinkar och finner sig i att diska i kallvatten på en bräda över ett nässelsnår.

På sommaren skruvas könsrollerna åt tills de är nere på dokusåpanivå.

– Där ser du ju själv, ju närmare naturen vi kommer ju mer åtskilda blir könsrollerna, det är helt enkelt det naturliga, säger en manlig kompis till mig. Sedan sätter han snabbt på sig skyddshjälmen och öronskydden och drar igång någon trädgårdsmaskin som väsnas så att han inte hör ett ljud.

Det är så de gör, karlarna, för att slippa höra kärringar och ungar.

De skulle naturligtvis aldrig ens uttrycka sig så på vintern, men på sommaren kan man få höra både det ena och det andra. Och kvinnor låter det, oftast, passera, som om vi tar semester från jämställdheten på sommaren, inte bara från jobbet, som om jämställdheten hör det vanliga livet till, men nu är det sommar och sol och då leker vi gamla tider.

Kanske tycker vi till och med att det är rätt kul, ett tag, kanske tycker vi att vi har ”råd” med det utan att den vanliga jämställdheten är hotad, att vi har dunkat in våra argument nog, så att förhållandet kan tåla en och annan djupdykning i det här gamla rollspelet.

Här bör man nog hissa en liten varningsflagg: Okej för att leka dräng och piga på höskullen ett par gånger, men låt er inte luras att tro att det är så sexigt att diska flottiga grilltallrikar vareviga kväll, och inte få nån tid i hängmattan på hela semestern. Sommaren kan vara värsta kvinnofällan, passar vi oss inte får vi göra allt vi gör i vanliga fall, fast det tar dubbelt så lång tid och är dubbelt så obekvämt?

Sedan är det problemet med att män verkar få ekonomiskt värmeslag på sommaren. De vill lägga alla pengar på konstiga prylar som grästrimmare, häcksaxar, jordfräsar, grävmaskiner, motorsågar, mossrivare och gräsklipparbilar, för att inte tala om båtar och minimotorcyklar, medan kvinnan i torpet ska nöja sig med 50-talsstandard. Det vill säga kallvatten, plastflugsmällare och skurhink. Fy så orättvist! Ofta är det inte ens en diskussion, utan killen går och köper en ny busktrimmare utan att man är ett dugg överens om att just det är det roligaste att köpa just nu. Man fattar ingenting. Han skulle aldrig köpa till exempel en balkonglådtrimmare på hösten! Man står där bara, inför fullbordat busktrimnings-faktum, och ser drömmen om den där kompensationsresan till Italien i höst fladdra allt längre bort.

Nej, vi får rycka upp oss. Det räcker inte med den här grillbiten, att männen ska showa med glazer och den perfekta glöden, när de inte ägnar sig åt nån annan matlagning. Sommarsystrar i kabysser, husvagnar och torpkök. Det går inte att spela Kära Mor på Moshuldt längre, lägg ner den serien, även om han är snygg i svettig undertröja och hängslen.

Åsa Mattsson tipsar

Så rycker du upp sommarens könsroller till vårt sekel:

Åsa Mattsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer