Så pratar du sex med din tonåring

RELATIONER

Sexualundervisningen uteblir – klamydian ökar Experten: ”Ta snacket – ju tidigare desto bättre”

Foto: DENNIS PETTERSSON
Sexperter Nisse Edwall, Hannah Arnhög och Maria Bergström tipsar om hur du ska prata kondomer, sex, kärlek och värderingar med dina barn.

Vilket ansvar har du som förälder att prata om sex med din tonåring?

Och hur?

Sexualundervisningen i skolorna lever inte upp till kraven. Klamydia ökar sakta men säkert. En undersökning gjord av tidningen KP visade att 43 procent av ungdomarna som gått ut femte klass inte haft någon sexualundervisning alls – trots att det står i kursplanen.

Lär ut värderingar

I år storsatsar RFSU och UR på att lära ungdomar om sex, relationer och preventivmedel. Men tro inte att det betyder att föräldrar slipper undan ”det stora snacket”.

– Föräldrarnas roll är viktig. Att tv och nätet exponerar dagens ungdomar för mer sex än någonsin betyder nämligen inte att de har all kunskap de behöver, säger Maria Bergström, sexrådgivare på RFSU, och tillägger:

– Sex handlar också om värderingar och man behöver också få prata om det man ser, säger Maria Bergström.

Hon får medhåll av Nisse Edwall, programledare för radiosatsningarna ”Ligga med P3” och ”Hångla i P3”.

– Som förälder har du en viktig roll att sätta saker

i ett sammanhang. Det handlar om att så tidigt som möjligt bygga en relation med sitt barn. Där ni inte bara kan prata om sex, utan framför allt om kärlek och relationer.

Sexdebuten konstant

Föräldrar som tror att sexsnack med sina tonårsbarn är detsamma som att säga ”okej” till sexdebut blir lugnade av Maria Bergström.

– All forskning tyder på att sexualupplysning inte alls tidigarelägger sexdebuten, snarare tvärtom. Debutåldern är i dag 16,5 år, och den har varit konstant i många, många år.

När RFSU och UR satsar på kondomlära, bland annat med sexualkunskapsfilmen ”Sex på kartan” som sändes på Svt, tycker Maria Bergström att 2011 är ett utmärkt år även för svenska tonårsföräldrar att bli bättre på att prata om sex och värderingar.

– Ju tidigare, desto bättre!

Fredrik Backman