Barnen är släktens teknikexperter

RELATIONER

”Hjälp mig skriva det här sms:et.”

”Hur höjer jag ljudet?”

”Vad betyder cookie?”

Alltfler barn agerar teknikexperter åt sina mor- och farföräldrar.

Bara bra för de unga, anser experter.

Foto: Colourbox

Scenen är välbekant i de flesta barnfamiljer: Vid kafferepet hos den äldre släktingen är barnen snart i gång med att fixa fasters virusskydd, hjälpa morfar få bort knapplåset eller – omigen – förklara vilken fjärrkontroll som går till vilken låda.

– Väldigt nyttigt för barnen, säger Kristina Edström, universitetsadjunkt med inriktning på pedagogik vid Kungliga Tekniska Högskolan.

– De lär sig inte bara att hantera tekniken utan också att lära ut den. Då måste de tänka mycket djupare och sätta sig in i vad som är svårt för exempelvis farmor.

Rörande bild

Vid sidan av att barnen vässar sina pedagogiska kunskaper och att den äldre generationen får hjälp med mobiltelefoner, digital-tv-boxar och datorer så kan tekniksamröret också bygga broar mellan generationerna.

– Genom att samarbeta lär man känna varandra på ett mer avslappnat sätt. Det är en bra väg att vidga relationen, säger Edström.

Ann Katrin Agebäck, expert på Statens Medieråd, instämmer.

– Det är en ganska rörande bild, att unga hjälper de äldre med tekniken. De unga har ju en annan relation till teknik, den finns i luften de andas, de har ingen rädsla för att trycka på knappar, säger hon.

Mindre genant

Varför är då tekniken så krånglig för de äldre? Delvis för att den ÄR krånglig, hävdar Edström och Agebäck. Att trycka på rätt knapp i rätt ordning på tre olika fjärrkontroller är mycket mer komplext än att vrida på en ratt, som man gjorde på de tidiga tv-apparaterna – i synnerhet om man har minnesproblem.

– Dagens äldre har sett teknikens intåg i hemmen och har stor respekt för den. Många vågar inte röra en pryl utan att läsa instruktionsboken, säger Agebäck.

Och att de äldre frågar just barnbarnen och inte sina egna barn kan ha en psykologisk förklaring: Det är helt enkelt mindre genant.

Yngres förmåga att förklara teknik för äldre har också uppmärksammats av bland andra den ideella föreningen Transfer. De driver bland annat ett IT-mentorprogram i Örebro där unga hjälper äldre med att till exempel komma i gång och surfa.

TT