- Sluta skuldbelägga gravida som tar ett glas vin

RELATIONER

Pappornas drickande det stora problemet, menar forskare

Alkoholkommittén bedriver skrämselpropaganda. Istället för att skuldbelägga gravida som tar ett enstaka glas vin då och då borde de rikta in sig på det verkliga problemet för barnen: männens drickande.

Foto: Avstå eller inte? Alkoholkommittén överdriver riskerna med att dricka ett glas vin då och då under graviditeten, menar tre alkoholforskare.

Den hårda attacken på statliga Alkoholkommittén levererar tre alkoholforskare i en artikel på DN Debatt.

Forskarna - Jessica Palm, Sharon Röder och Kalle Tryggvesson, verksamma vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning - är hårda i sin kritik.

Kommittén hävdar i sin pågående kampanj att det mycket väl kan vara farligt att dricka måttligt under graviditeten – men det är inte alls bevisat, menar forskarna.

Visst ska man vara försiktig med alkohol under graviditeten. Det har aldrig bevisats att en måttlig konsumtion är helt ofarligt – men det har heller aldrig bevisats att det är farligt, trots mycket omfattande studier.

Faktum är att det enda som är klart bevisat är att minst sex glas vin om dagen kan vara mycket skadligt för fostret – en alkoholkonsumtion som ytterst få gravida kommer upp i.

Inga alarmerande siffror

Kommittén hävdar också att allt fler gravida dricker under graviditeten – en klar överdrift, menar de tre forskarna.

I studien som Alkoholkommittén hänvisar till uppger 30 procent av de gravida kvinnorna att de druckit alkohol under graviditeten. Siffran kan tyckas alarmerande, men tittar man närmare på studien visar det sig att det handlar om konsumtion en gång i månaden eller mer sällan. Det kan alltså handla om ett glas vin en gång under hela graviditeten.

I studien uppger bara sex procent av kvinnorna att de hade druckit två till fyra gånger i månaden, och då max två glas vin vid varje tillfälle. Detta kan inte ses som alarmerande, skriver de tre forskarna, som menar att studien visar att nästan alla gravida har en sund inställning till alkohol.

Mäns drickande det stora problemet

Debattartikeln pekar istället på en studie från WHO, som visar att fosterskador står för bara 0,1 procent av alkoholens totala skadeverkningar. Våld står för 7 procent, och olyckor för 20 procent. Och det är inte kvinnornas drickande som är det stora problemet – män står för hela 88 procent av alkoholskadorna. Exempelvis har pappans alkoholvanor stor betydelse för sönernas framtida drickande.

”Trots det ser vi inga kampanjer som frågar män om det är värt risken att skada sitt barn genom att dricka alkohol under barnets uppväxttid”, skriver forskarna på DN Debatt.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM