Läsarna om alkohol och graviditet

RELATIONER

Lena:

Jag har två tonårsbarn. Drack under båda graviditeterna - måttligt - men ändå. Däremot skulle jag aldrig erkänna det för någon, eftersom jag då automatiskt skulle anses vara en dålig mor. Värst fördömande skulle jag möta hos mina medsystrar. Kan bara säga att båda mina barn mår bra och är idag normala tonåringar trots att deras hemska mamma druckit. Försök att slappna av någorlunda och älska ditt barn och livet. Skit i att vara så perfekt så ska du se att ditt barn kommer att må bra.

Pia:

Jag förstår inte problemet? Jag blir helt trött på denna diskussion! Hur svårt är det att avstå alkohol? Det handlar ju bara om 1,5 - 2 år. Så viktigt kan ju inte ett glas vin vara, det måste ju vara viktigare med barnet och dess välbefinnande.

Anonym:

Jag tycker verkligen att blivande mammor ska ha dåligt samvete om de dricker alkohol under graviditeten. Blotta misstanken om skador borde räcka för att avstå under denna korta och viktiga period. Jämför t.ex med att sätta barnet i bilen utan bälte. I de flesta fall händer ju ingen olycka. Nej skärpning - det ofödda barnet ska inte behöva "dricka" alkohol via navelsträngen!

Gunilla:

Om jag skulle följt alla råd om vad man inte ska äta eller dricka när man är gravid så hade jag förmodligen både jag och mitt barn drabbats av näringsbrist. Att äta för mycket av något eller för ensidigt är aldrig bra oavsett om det är gravad lax eller rödvin men att för den skull behandla mig som en brottsling då jag "erkänner" att jag dricker ett glas rödvin till fredags middagen för att sätta en liten guldkant på tillvaron, det anser jag vara rent förnedrande. Nej, jag valde under min graviditet att "lyssna" till min kropp och fortsätta med den mat och de aktiviteter jag alltid gjort så länge det kändes OK!

Kicki:

I grund och botten handlar det om vem man är själv och hur stark man är som person, så jag tycker INTE att det är okej att dricka alkohol under en graviditet, allt som påverkar mamman påverkar ju även fostret. Och om man då medvetet dricker alkohol så är det oansvarigt, omdömeslöst och fruktansvärt egoistiskt. Och förmodligen är man den typen som är både oansvarig utan omdöme och egoist.

Lena:

Är just nu gravid i 8:e månaden och ser det som en hälsokur att vara nykter under 10 månader. Man behöver ju ladda batterierna för vad som komma skall. Skulle aldrig förlåta mig själv om jag skulle ge mitt än så länge ofödda barn skador för livet bara för att jag inte kan hålla mig från alkohol. Men jag tycker att killarna dricker som aldrig förr när tjejerna är gravida, precis som att det skulle blir förbud när barnet kommer!?! Turligt nog är man gift med en man som dricker på sin höjd 2 ggr per år! (Det är lycka.)

ARTIKELN HANDLAR OM