Semester - då går de tillbaka till jobbet

RELATIONER

Får ut 8000 kronor mer i månaden

1 av 4 | Foto: jobbar under uppehållet. När riksdagen tar semester är Åsa Domeij tillbaka. Hennes comeback på arbetsplatsen ger henne 8 000 kronor mer i månaden.

Samma dag som riksdagen stängde - då började Åsa Domeij att jobba.

Hon och tre andra föräldralediga riksdagsledamöter gick på pappret i tjänst när riksdagen tog sommarledigt.

Det ger över 8 000 kronor mer i lönekuvertet.

Aftonbladet har granskat hur riksdagsledamöterna använder sin föräldraledighet. Inför årets sommaruppehåll hade fyra av totalt sju ledamöter som tidigare varit föräldralediga valt att formellt återgå till sina jobb.

"Augusti är värst"

På så sätt får de ut drygt 8 000 kronor mer i månaden, utan att behöva infinna sig på arbetsplatsen. Dessutom sparar de sina föräldradagar till senare.

En av dem är miljöpartiets Åsa Domeij. Hon gick även tillfälligt tillbaka till sin tjänst under jullovet 2002.

- Det stämmer inte att vi inte skulle jobba på sommaren, augusti är värst av alla månader för mig. Den här veckan kör vi i gång i Almedalen, därför börjar jag jobba, säger Åsa Domeij.

Har du förståelse för att det här kan uppfattas som ett sätt att utnyttja systemet?

- Jag har i praktiken jobbat halvtid i riksdagen helt ideellt hela våren med föräldrapeng. Det har jag förlorat mycket pengar på. Jag vill inte vara borta, men man får inte jobba halvtid som riksdagsledamot.

En annan som på pappret började jobba lagom tills riksdagens uppehåll är socialdemokraten Lena Sandlin-Hedman. Hon säger att det är en tillfällighet och att hennes föräldradagar tar slut nu. Även vänsterpartisten Rossana Dinamarca börjar jobba igen efter bara en månads föräldraledighet.

Den fjärde som går tillbaka till sin tjänst i samband med riksdagens sommarlov är moderaten Karin Enström. Hon födde sitt barn i augusti förra året men fortsatte formellt att jobba med full lön tills riksdagen öppnade i mitten av september. Sedan dess har hon varit föräldraledig - lagom tills riksdagens sommaruppehåll. Också hon uppger att det rör sig om en slump.

Varför tog du inte ut föräldraledigheten direkt när du fått ditt barn?

- Jag var med lite i EMU-valet och så ville jag vara med veckan när riksdagen öppnade, säger Karin Enström.

Miljöpartiets Gustav Fridolin är mycket oroad över att det framstår som om politiker försöker utnyttja systemet.

- Det är jättefarligt att det finns politiker som ger den bilden, det leder till ökade klyftor mellan väljare och politiker. När det varje gång riksdagen går över till sommarledighet finns flera sådana här fall misstänker man att det inte går rätt till, säger Gustav Fridolin.

Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM