Kraftig ökning av ”dagen-efter-piller”

RELATIONER

Forskaren: Vi hoppas att det kommer leda till färre aborter

Sedan akut-p-pillret blev receptfritt har efterfrågan på det ständigt ökat. Men ökningen skiljer mycket mellan olika delar av Sverige. Populärast är pillret i Värmland.

Pillret, som tas av kvinnor som vill förhindra en eventuell graviditet, började säljas receptfritt år 2001. Sedan dess har försäljningen ökat med 10 procent varje år, skriver Dagens Nyheter.

Försäljningsstatistik från apoteket visar på stora regionala skillnader. I Värmland har alla kvinnor möjlighet att få pillren gratis och där är ökningen också störst. Under första halvåret i år har det gått åt 35 procent fler doser där jämfört med samma period förra året. Även på Gotland och i Kronobergs och Örebro län är ökningen stor.

- Gratis piller är ett bra sätt att fånga upp unga tjejer som vi annars inte skulle få kontakt med. Då kan vi prata om hur de kan skydda sig, både mot oönskade graviditeter och könssjukdomar, säger Åsa Hedqvist, barnmorska på ungdomsmottagningen i Visby, till DN.

Färre aborter

Där har de märkt att kunskapen om dagen-efter-pillret är bättre nu. I slutändan är förstås förhoppningen att lättare tillgång till dagen-efter-piller ska synas i abortstatistiken.

- Det är glädjande att försäljningen ökar och vi får hoppas att det kommer märkas i en minskning av antalet aborter, säger Tanja Tydén, som forskat om akut-p-piller på Uppsala universitet.

Fakta: Akut-p-piller

Lotta Zachrisson