Relationer

Folk är inte riktigt kloka ute på nätet

Av: 

Malin Wollin

Fotbollsfrun MalinWollin är kröniköri Aftonbladet och på wendela.se
Fotbollsfrun MalinWollin är kröniköri Aftonbladet och på wendela.se

RELATIONER

Jag vet allt om elakheter på nätet. Det jag inte hört är inte uppfunnet ännu. Det är ett oändligt virtuellt mobbarsamhälle därute, folk är inte riktigt kloka. Internet är lite som att åka på charter. Som du beter dig när du är på Kos skulle du aldrig bete dig hemma, du skulle skämmas ihjäl och du skulle bli utskälld av mamma.

En gång i tiden var jag anonym användare på ett föräldraforum (jag är politiskt korrekt och kallar det föräldraforum, självklart fanns det inte en enda pappa där).

Det var kusligt vilken hierarki som rådde bland dessa mammor som ju på ett anonymt forum borde vara jämlika. Det fanns två vidriga häxor som styrde och ställde. Ingen ifrågasatte och gjorde någon det ändå blev denna uppstickare tvungen att dra vidare till nya marker. Ibland hände det att den personen lämnade med ett BANG där hon bad alla dra åt helvete. En kvart senare återkom hon med ett nytt nick och efter ytterligare en kvart hade alla genomskådat henne, och så fick hon på nöten igen.  

Vad vi vuxna måste förstå är att internet inte är på riktigt. Arbetsplatser, skolor, elever, lärare, kollegor, vårdcentraler och människor är av kött och blod. Allt det där finns på riktigt, vi kan ta på det, det är verklighet. Internet är ett jävla hål fyllt av skit och annat. Internet är också fantastiskt. Allt kan du hitta där, du kan släktforska, hitta kärleken, söka jobb eller lyssna på musik. Internet är som Frodos ring. Något som nästan inte kan förklaras. Men precis som Frodos ring är internet också ett helvetskap av ondska.

Ryktesspridning, elakheter, barnporr, mobbing och förtal. Kåta gubbar som letar ängsliga flickebarn, människor som hatar, människor som mår dåligt och vill andra illa.

Vi som är vuxna kan vända på klacken och gå därifrån. Bara klick, klick och så är allt borta. Hur kan man låta främmande människor på nätet komma in under huden? Låt dem inte. Gå, glöm, klicka bort.

För lika fantastiskt och fullt av möjligheter som internet är, lika gränslöst stort är det. Får du höra att du är en dålig mamma som dricker rödvin? Hitta ett forum för mammor som dricker rödvin. Det finns en plats för alla. Varför ska du ta skit från folk som inte känner dig?

Mig når man inte. Ingen kan döma mig. Jag låter dem inte.

Endast jag dömer mig.

Publisert: