Relationer

40. Jag? Hjälp!

RELATIONER

Gunilla Bergensten skrev en bok om krisåret

TUFFare nu Är det tuffare att fylla 40 i dag? Författaren Gunilla Bergensten, 42, tror det. Bland annat för att dagens 40-åringar har varit de eviga ungdomarna med koll.
TUFFare nu Är det tuffare att fylla 40 i dag? Författaren Gunilla Bergensten, 42, tror det. Bland annat för att dagens 40-åringar har varit de eviga ungdomarna med koll.

Äktenskapskris, längtan efter något annat än Svenssonliv, depressioner och utseendenoja.

Gunilla Bergensten gjorde en bok om sin 40-årskris.

– Det är inte för sent att göra nya, spännande saker bara för att man är mitt i livet, säger hon.

När Gunilla Bergensten närmade sig 40 fastnade hon gång på gång framför spegeln och letade efter ålderstecken. Samtidigt hamnade det ena kompisparet efter det andra i relationskris, vissa blev desperata efter ett barn till medan andra helst ville gå på krogen.

– Det var ett mönster: Vi hade alla hamnat i någon form av 40-årskris, säger hon.

Bok i mars

Gunilla började skriva om allt som hände runt under året mellan 39 och 40. Resultatet blev boken ”När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig. Och yngre.”, som kommer ut i mars. Läsaren får möta par som har renoverat sönder kärleken, folk med minskat handlingsutrymme i takt med amorteringarna och en hel bekantskapskrets ställer sig frågan ”Är det så här det ska vara under resten av mitt liv?”.

– En dag står man där och inser att det inte blev ett roligare liv med mer sex för att man har ett tjusigt hem med fantastiska fondväggar, varsitt rum till barnen och två fräscha toaletter.

Eviga ungdomar

Gunilla Bergensten tror att 40-årskrisen slår hårdare mot 60- och 70-talisterna än tidigare generationer. Dels för att vi har uppfostrats att tro att allt är möjligt. Och så sitter man ändå där med ett halvtråkigt jobb: ”Jag kunde ha blivit vad som helst och så är jag revisor och bor i en radhusförort.” Dels för att dagens 40-åringar har varit de eviga ungdomarna med koll.

– Vid 40 fick jag motvilligt acceptera att det inte hjälper om jag har en cool skinnjacka och Converseskor: jag är ändå gammal. Och det är okej. Det spelar ingen roll om 40 är det nya 30 – jag kan ändå inte hålla tätt när jag provar syrrans studsmatta.

Drog till USA

Fast med facit i hand konstaterar Gunilla att krisen ledde till många positiva förändringar.

– Vi lärde oss att bli snällare mot oss själva. Jag och min man vågade exempelvis magasinera hela vårt hem för att flytta till San Fransisco på prov. Visst, det är för sent att bli astronaut eller stridspilot, men jag känner ändå att det roligaste i mitt liv ligger framför mig – inte bakom.

Terri Herrera

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer