Läsarna: Pappor ska inte kunna förhindra abort

avSofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

”Att tvinga någon att föda vore förtryck”

Det ska krävas ett godkännande från pappan innan en kvinna kan göra abort, enligt ett nytt amerikanskt lagförslag.

– En sådan lag är inte relevant förrän den dagen då män kan blir gravida, säger Marc Bygdeman, professor i gynekologi och ledamot i Socialstyrelsens Abortnämnd

Det amerikanska delstatsförslaget i Ohio – att pappan ska kunna hindra kvinnan från att göra abort – har startat en hetsig diskussion på Aftonbladet.se.

Vem ser till barnets rätt, vad händer om en kvinna blir våldtagen och måste man då inte också ha en lag om att kvinnan blir tvungen att berätta att hon är gravid, är frågor som debatterats.

Ett jämställt förslag?

Många manliga läsare åberopar jämställdhet och skriver att både kvinnan och mannen ska lika stor rätt att säga ja eller nej till ett barn.

”Eftersom barnet är 50% mammans och 50% pappans så borde pappan ha lika mycket att säga till om vid abort som mamman. Det kan vara enda gången han har chans att bli pappa (om han är gammal)”, skriver R0ddy, 21.

Macknu, 26, håller delvis med:

”Barnet är ju även pappans så vore ju både naturligt och bra om även han får vara med och bestämma. Fast problemet är ju att det är ju kvinnans kropp så blir lite svårt i den frågan”.

Rätten till sin kropp

Så verkar de flesta av Aftonbladets läsare resonera – kvinnan ska bestämma över sin egen kropp och därmed ensam kunna vara den som beslutar om en avslutad graviditet:

Socie, 20, kvinna sätter ner foten:

”Så länge JAG måste bära ungen i nio månader, riskera liv vid förlossning, vara ledig från mitt jobb i X antal månader, ha ungen resten av mitt liv då ska JAG bestämma om jag vill göra abort eller inte. Det är enkelt för en man att säga 'ja visst', för han kan sticka och lämna kvinnan med ungen”.

”Alldeles fel”

– En sådan lag är alldeles fel, säger Marc Bygdeman, professor i gynekolog.

Han sitter med i Abortnämnden i Socialstyrelsens rättsliga råd som beslutar om sena aborter.

– Det är kvinnan som är gravid, därför är det hon som bestämmer.

Han säger att målsättningen alltid är att båda i paret ska vara överens om beslutet, men att det inte är något snack om att det är kvinnans beslut. Vill kvinnan inte att mannen – eller om hon är under 18 år, föräldrarna – ska känna till hennes abort, så blir det så.

Hur ser du på argumentet om jämställdhet?

– Den dagen killar kan bli gravida så blir det relevant, konstaterar Bygdeman.

Publicerad: