Vi ska inte gapa, vi ska vara sluga

Malin Wollin.

avMalin Wollin

RELATIONER

Jag vill inte kalla mig feminist. Jag skrev det i en krönika för ett par veckor sedan och då blev hälften arga och hälften höll med. Folk (läs tjejer) är så trötta på feminism. Ordet feminist. Det finns så många typer av feminism att jag inte kan hålla alla i huvudet. Radikalfeminist är det män tänker och så blir de defensiva och matta. Det finns lika många typer av feminism som det finns kvinnor som vill ha samma villkor som män.

De som blev väldigt arga för det där med ”inte feminist” menade att jag kissar på de kvinnor som lidit helvetets kval för att jag ska kunna leva det liv jag lever i dag. Men jag kissar ingalunda på någon.

När kvinnor var en mans ägodel, inte hade rätten att rösta, inte kunde ha samma yrke som en man, då behövdes en rörelse som hette någonting. Jag är stolt och väldigt ödmjuk inför det faktum att modiga kvinnor har kämpat hårt för att jag ska få skriva i tidningen, rösta i val samt gifta mig med vem jag vill och skaffa barn utom äktenskapet utan att bli bespottad (mamma räknas inte).

Men nu är nu och vi måste gå vidare. Vi ska inte ha taggarna utåt och söka orättvisor. Unga tjejer ska ta sin plats för given och inte be om ursäkt. Vi ska inte gapa och vara arga. Vi ska vara smarta och vi ska vara sluga.

Jag vet att det finns mycket kvar att förändra. Men jag spelar dum och utgår ifrån att jag har samma värde som vilken man som helst.

På samma sätt som männen måste maka på röven för oss kvinnfolk så måste vi kvinnor stiga ner från tronen i våra hem. Kvinnan är kung över hemmet, barnen och huset. Där är mannen blott en slav och om vi ska få mer makt utanför hemmets härd måste vi ge upp makten vid köksbordet.

Jag hörde en läkare säga något väldigt intressant och symboliskt på tv häromdagen. Och trots att jag har fött tre barn så är detta heta nyheter för mig. Så gör vi på landet, vi föder barn utan att veta hur de blir till. Läkaren sa att varje foster i grunden är en flicka. Sedan avgör Y att det ska bildas utanförhängande organ.

Jag hörde en arg feminist en gång som var arg på att Kalle Anka var normen och gjorde ögonfransar och rosett så att det blev Kajsa. Har ni hört så dumt? Vad spelar det för roll? Skit i Kalle Anka. Alla foster är tjejer. Alla män är tjejer med snopp.