Var femte man saknar en nära vän

avKarin Persson

RELATIONER

Ny rapport från SCB

Foto: ablestock

Kvinnor har oftare än män nära vänner.

Manlig vänskap är förvisso på uppgång, fler män säger att de har en riktigt nära vän nu jämfört med för 30 år sedan. Men fortfarande saknar var femte man en kompis att vara förtrolig med.

Våra kärleksförhållanden havererar, vi byter jobb titt som tätt och inte sällan flyttar vi långt ifrån familj och släkt. Då blir vännerna ett allt viktigare skyddsnät.

Men var femte man har inga nära vänner. Det visar en nygjord undersökning av levnadsförhållanden som SCB har gjort.

Störst skillnad bland äldre

Flickor i par och pojkar i gäng. Så ser stereotypen för vänskap ut redan från dagisåldern. Visst kan män umgås – gärna i grupp – men att bli riktigt intim med en vän tycks svårare.

Skillnaden mellan mäns och kvinnors vänskapsförhållanden ökar med stigande ålder. Av kvinnor i åldrarna 75-84 säger fortfarande 79 procent att de har någon verkligt nära utöver sina anhöriga. Bland männen i samma åldersgrupp saknar så många som var tredje en sann vän.

Mer med familjen

Den positiva nyheten är hur som helst att det våras för manlig vänskap. Bland yngre är det långt mer vanligt att ha nära vänner nu än tidigare.

Med åldern träffar emellertid både kvinnor och män mer sällan vänner och bekanta, till förmån för umgänge med nära anhöriga. De som tillbringar mest tid med sin familj är arbetare. Bland högre tjänstemän säger bara 42 procent att de umgås med någon nära anhörig varje vecka.