Varannan svensk tjuvlyssnar på andras samtal

RELATIONER

De halva samtalen fyller bussar, kaféer, gator och torg.

Hälften av oss kan inte låta bli att lyssna på andras prat i mobiltelefon.

– I dagens samhälle kan man inte banna mobilsamtal på allmän plats. Och man får faktiskt räkna med att folk inte kan slå igen öronen, säger Sofia Larsson, expert på modern etikett.

Enligt en ny undersökning lyssnar 47 procent av svenskarna ibland eller alltid på andra som pratar i mobiltelefon på offentlig plats. Män lystrar mest när samtalet handlar om sex, medan kvinnor är mer intresserade av skvaller och relationsproblem.

Omöjligt att låta bli

Sofia Larsson, journalist och författare till ”Moderna etikettboken”, tycker egentligen inte att man ska tjuvlyssna på andras samtal – men säger att det ibland kan vara nästan omöjligt att låta bli.

– Lite får man skylla sig själv om man pratar högt i mobil på bussen eller så. Man får räkna med att folk inte kan slå igen öronen. Vill man vara privat finns det betydligt bättre platser att prata på, säger Sofia Larsson.

Del av vår vardag

Undersökningen visar också 21 procent tycker det är roligt att få en tjuvkik in i någon annans privatliv. Men hela 30 procent irriterar sig på andras pladder i mobiltelefoner. Sofia Larsson tycker inte man kan förbjuda eller avråda folk från att föra telefonsamtal på ute bland folk.

– Mobilen är en för stor del av vår vardag för att det skulle vara rimligt. Men den som pratar kan hålla lite koll på hur folk runtom reagerar. Man kanske kan sms:a istället för att prata när man sitter på bussen, säger Sofia Larsson och tillägger:

– Förutsatt att man inte har en hög och irriterande sms-signal och sitter och messar fram och tillbaka.

Kvinnor lyssnar till skvaller – män vill höra sexprat

47 procent lyssnar på andras mobilprat på allmän plats.

30 procent stör sig på andras mobiltelefonsamtal.

21 procent tycker att det är roligt att få insyn i andras privatliv.

Kvinnor tjuvlyssnar helst när samtalet handlar om skvaller (21 procent), relationsproblem (17 procent) eller kärleksförklaringar (15 procent).

Män tjuvlyssnar helt på samtal om sex (18 procent), skvaller (17 procent) eller kärleksförklaringar (12 procent).

… och då slår vi dövörat till

Gräl och sjukdomar är det två ämnen som flest undviker att lyssna till. Män undviker dessutom i högre grad att tjuvlyssna på samtal om relationsproblem, medan många kvinnor sluta lyssna när det handlar om sex.

Undersökningen gjordes av Netigate på uppdrag av Tele2.se. 4 600 svenskar deltog i undersökningen i juni 2009.