Relationer

"Ego" kan stå för något positivt"

Av: 

Åsa Erlandson

RELATIONER

Det säger chachen Nina Jansdotter

Hösten är här och det är dags för en nystart.

Bonus ger dig en liten egoskola som räcker fingret åt jante.

Sverige är ett riktigt janteland, tycker coachen och beteendevetaren Nina Jansdotter. Men den yngre generationen är bättre på att inte utplåna sig själva än den äldre. Samtidigt brottas dagens unga med andra problem.

– Tyvärr är det fortfarande stor skillnad mellan könen. Unga tjejer har enorma krav på sig själva på alla plan, från utseende till prestationer, säger hon.

”Vågar vara individer”

Därför tycker hon att det är roligt med bloggare som har tagit ett kliv framåt och står för sina intressen trots att omgivningen tycker att det är trams.

– Bloggenerationen vågar står för sig själva och vara individer. De är unga tjejer som har flera tusen läsare. Många som läser blir provocerade men bloggarna kommer undan med det, säger Nina Jansdotter.

Ninas egoskola

Omvärdera begreppet

Bli tillfreds med begreppet. Första steget för att egoboosta sig själv är att omvärdera begreppet ego och fylla det med något positivt. Det går att hitta ett sunt mellanläge där man varken är en grå mus eller blir en hopplös människa som alla tar omvägar kring. Ego kan också betyda att man tar för sig, vet sitt värde och står upp för sina åsikter samtidigt som man är bra på att samspela med andra.

Välj en bra förebild

Skaffa bra förebilder. Vem kan naturligt det som jag vill kunna? Välj ut någon eller några personer, antingen någon kändis eller ur din omgivning, och fråga dig hur han eller hon hade gjort i olika situationer. Välj sedan ut det som passar dig.

Välj en dålig förebild

Skaffa dåliga förebilder. Känner du någon kverulant? Någon konstant negativ människa eller någon som bara trycker ner sig själv hela tiden? Det kan också ge dig tankeställare och idéer om hur du borde göra i stället. Observera din omgivning.

Ta små steg

Börja egoträna i små steg... Prova att till exempel säga ”nej, det passar inte mig just nu” till någon som du känner dig trygg med. Smyg in små steg och väx in i det successivt. Sätt upp gränser för omgivningen om du hellre vill gå och träna än lyssna på någons ältande.

Stå på dig!

... och fortsätt med större. Testa att stå på dig i stället för att hålla med alla andra. I skolan eller på jobbet: ta på dig ett projekt eller driv en fråga trots att det känns läskigt.

Publisert: