Sex eller övergrepp – nu vill vi #prataomdet

Het debatt på Twitter

Några av Twitterinläggen som startade debatten.
Några av Twitterinläggen som startade debatten.

”Eftersom vi redan hade haft analsex kände jag att jag hade förverkat rätten att säga 'nej, jag vill inte nu och inte såhär'.”

Så skrev en känd journalist på Twitter och startade därmed en explosion av berättelser från gråzonen mellan vanligt sex och övergrepp.

– Vi är inte ute efter att ta ställning i skuldfrågan. Vi vill sätta ord på det och skapa ett språk för att kunna tala om det, säger Sofia Mirjamsdotter.

Sofia (Mymlan) Mirjamsdotter.
Sofia (Mymlan) Mirjamsdotter.

Det började med en diskussion på Twitter om Julian Assange och misstankarna mot honom om sexuella övergrepp.

– Jag är lite chockad över att jag FÖRST IDAG insåg att jag har en sex by surprise-erfarenhet, skrev en känd journalist och berättade vidare:

– Jag vågade inte säga till eftersom vi redan hade haft analsex. Och jag kände på nåt sätt att jag hade förverkat rätten att säga "nej, ditt miffo, jag vill inte nu och inte såhär" för att jag tidigare hade velat nåt annat.

Exploderade på Twitter

Inläggen väckte debatt på Twitter och Sofia Mirjamsdotter var en av dem som engagerade sig.

– Det har bara sagt pang och fullkomligt exploderat av berättelser på Twitter, säger Sofia Mirjamsdotter.

Inläggen i ämnet har fått hash-taggen prataomdet (#prataomdet) för den som vill följa diskussionen.

– Vi satte samman ett löst nätverk och planerar att skriva om det här i så många tidningar som möjligt i nästa vecka. Det handlar om gråzonerna och om varför vi är så dåliga på att säga nej, säger Sofia Mirjamsdotter.

”Man ska när som helst kunna bryta”

Hon menar att de inte är ute efter att ta ställning i skuldfrågan när det gäller Assange. Inte heller vill de uttala sig om våldtäktslagstiftningen.

– Vi har någon slags tro på att om vi sätter ord på det, skapar ett språk för det, så blir det lättare. Även om man frivilligt följer med någon hem och är kåt och börjar ligga så ska man närsomhelst kunna bryta. Det är väl dit vi vill komma, säger Sofia Mirjamsdotter.

Publisert: