Familjerådgivaren: ”Lägg inte över ansvaret på barnen”

Drömmer du om att våga genomföra stora förändringar i livet, men stoppas av tanken: "Det går inte, jag har ju barn"?

Det går att förverkliga drömmar – även med barn.

Sverker Wadstein.
Sverker Wadstein.

Att flytta och byta liv är en av de stora drömmarna för många. Att familjer sticker utomlands, ibland bara för en tid, blir mer och mer populärt. Det startas flera svenska skolor i bland annat Thailand, för att så många svenskar bor där i längre perioder.

– För små barn har det ingen betydelse om de är här i Sverige, i Spanien eller i Australien. Men med äldre barn är det viktigt att utgå från deras förutsättningar. En del barn har lätt att skaffa nya kontakter, andra har behov av trygghet, säger familjerådgivaren Sverker Wadstein.

Väljer trygghet

Enligt honom är det just tryggheten som gör att föräldrar inte byter tillvaro – fast de egentligen vill.

– Man tror sig veta vad man har, men aldrig vad man får och det krävs mycket mod för att ge sig ut i det okända. Och om du har barn kan du tveka för att barnen själva inte väljer, de väljer inte din dröm. Det gäller ändå att lyfta fram vilka drömmar som finns. Vi har ett liv och det är ganska kort.

Prata med barnen

Men hur ska jag veta om mitt barn verkligen vill flytta?

– Du får inte ställa frågor som är för svåra och inte lägga över ansvaret på barnet. Prata om att flytta och lyssna till vad barnet känner. Om ni inte kan byta tillvaro helt, så kanske det ändå fungerar i några månader.

Publisert: