Förväxlades på BB - hemma igen

RELATIONER

Veronika och Nikola fick följa med fel föräldrar hem från förlossningen

1 av 2 | Foto: Nikola var inte Jaroslavas och Libors dotter.

De nyfödda flickorna förväxlades på BB.

Nu har misstaget åtgärdats.

På söndag firar Veronika och Nikola ettårsdagen med sina riktiga föräldrar.

För varje månad som gick blev Nikola mer och mer olik föräldrarna, Libor Broza och Jaroslava Trojanova. I oktober kom svaret. Ett DNA-prov visade att Nikola inte alls var deras dotter. Flickan de fått med från BB i tjeckiska Trebic var i själva verket dotter till en annan Jaroslava och hennes sambo Jan Cermak. De hade i sin tur fått med sig Libors och Jaroslavas dotter Veronika hem.

När förväxlingen på BB blev känd bestämde en domstol att barnen skulle tillbaka till sina biologiska föräldrar. Men under månaderna som gått hade banden mellan föräldrar och barn vuxit sig starka.

För barnens bästa

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan Nikola. Hur ska jag kunna se henne som någon annans barn och inte mitt eget? sa Jaroslava Trojanova.

Nu har utväxlingen ändå skett, uppger BBC. Dessutom tidigare än vad som från början var tänkt. Allt för flickorna Nikolas och Veronikas bästa. Enligt psykologer har barnen nu blivit så medvetna om sin omgivning att det kommer bli allt smärtsammare för dem att byta föräldrar ju längre tiden går.

Besök hos varandra

– Föräldrarnas intressen har fått stå tillbaka för barnens skull, säger en släkting till ett av paren till Prague Daily Monitor.

Inför utväxlingen har föräldrarna fått träffa socialarbetare och psykologer och även varit på täta besök hemma hos varandra.

På söndag kommer Nikola och Veronika att fira sina första födelsedagar tillsammans med sina riktiga föräldrar.

Förväxlingen på BB väckte stor uppståndelse och två sjuksköterskor fick sparken. Fem av deras kollegor har fått disciplinstraff, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM