"Min tjej accepterar inte att jag vill göra slut”

RELATIONER

Läs senaste chattet med relationsexperten Eva Rusz

sara säger: Hej!! Jag har varit tillsammans med en kille i lite mer än ett år vi har bott tillsammans i ca 3mån. Vi har båda 2 barn sen innan... Jag tycker inte att vi har den riktiga familjekänslan ännu. Är det normalt? kommer den känslan ändras tror du? Kan man göra något för att få fram den? eller kommer den själv?

Eva Rusz säger: Hej, känslor är intimt förknippade med våra tankar. Om man t ex tänker att ngt inte är bra, eller fel, så påverkar det känsloläget. I Ert fall så tror jag ni t ex skulle behöva uppleva olika situationer tillsammans, så ni både får nya minnen och nya känslor. Det kan vara allt ifrån att åka till en djurpark eller se teater (beroende på barnens ålder). Men man kan oxå se en ny-familj utifrån ett teambuilding-perspektiv, och då behöver man skynda på hela processen, genom att tala om era olika önskningar, "drömmar". behov att t.ex. vara ensamma; ni som föräldrar och barnen kanske med sin respektive förälder. Skratta, upplev mkt tillsammans! Så ska du se att familjekänslan infinner sig!

Johan säger: Min fru måste ha det bra runt omkring sig för att kunna ha sex, och med 3 barn och 2 katter blir det aldrig lugnt? Hur gör man då? Jag hjälper till med allt jag kan och får inte stopp på hennes städiver mm?

Eva Rusz säger: Hej, ja i hennes fall så tror hon hon först kan koppla av då allt är "under kontroll". Ni får försöka finna en balans, samtala om allt som hon tror måste städas verkligen alltid behöver det? Kan ni delegera till barnen? Göra ett experiment och avstå ifrån att städa några dagar och se om det verkligen är så farligt som hon tror osv?

Det kan givetvis också vara en omedveten flykt, hon orkar inte ha sex och kanske skyller på städningen. Samtala, med varandra och försök komma hemifrån, ta in på hotell el liknande då slipper nå både barn, katter och städning, ngn gång!

Carro säger: Varför kan det vara så att man har sambo, men ändå söker uppmärksamhet på andra håll? Kan man var kär i två människor samtidigt eller är den gamla relationen förlegad och det är därför man söker något nytt? Är totalt förvirrad just nu. Har träffat en ny underbar kille, men har fortfarande mitt trygga liv, som kanske saknar den där passionen som jag är ute efter. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Hej, en del människor är s.k polygamister vilket innebär att de hävdar att de kan känna lika mkt för flera partners samtidigt. Det är svårt att veta vad man känner eftersom det alltid är en subjektiv och högst personlig inre "mätning" man gör. I Ditt fall kan det vara så att at blivit förtjust i en annan person, och det kan bero på det du skriver. Man kan givetvis känna för många människor men ofta upplever människor att KÄRLEKSKÄNSLORNA de som har med åtrå, passionen, förälskelsen, tryggheten att göra är riktade mot en person i taget. Vänta ett tag och se vad som händer, se över vilka fördelar ditt nuvarande relationsliv har och fundera på om det finns ngt du och han tillsammans skulle kunna utveckla ?

nobre säger: Tjena Eva, vad är problemet, jag träffar en ny tjej varannan vecka säkert som jag går ut med och sen ibland också har sex med. sen kommer det oftast inte längre i "förhållandet" . vad beror detta på?

Eva Rusz säger: Hej, svårt att säga. Men mitt råd är att du avvaktar med att ha sex, "håller på dig" ett par veckor och samtalar och lär känna en tjej ordentligt först. Ta reda på vem tjejen är, vad hon vill hur hon ser på en relation osv. Alltså dra ner på tempot ett tag och håll på dig.

Respekterar säger: Hejsan Eva! Jag har en flickvän som inte accepterar att jag vill skiljas, hur jag än försöker så vägrar hon släppa taget om mig. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Om du är 100 % säker så är det enda du kan göra att stå på dig. Du får berätta/skriva till henne dina skäl, och inte lockas med att ringa för ofta om/då hon begär det. Det kan låta hårt och givetvis får du känna efter vad som passar dig/er. Men sträva efter at ge henne en förklaring där du INTE kränker henne så hennes självförtroende bryts ner utan tala heller i "jag-termer", dvs "jag har behov i mitt liv att, vill vill just nu", och ge henne istället positiv feedback. Då brukar det gå lättare att släppa taget!

annika säger: Jag har varit tillsammans med min kille i 1 år och 6 mån. Han säger att han aldrig vill gifta sig, har är separerad sen innan, och menar på att han inte vet om det kan hålla för alltid, han får lite panik när jag säger att jag skulle vilja gifta mig. Kan sådant växa fram för honom eller borde jag ta det som att han inte älskar mig?

Eva Rusz säger: Vare sig man är gift eller ej så kan man väl älska varandra ändå? Din kille verkar bränd och just nu är det otänkbart för honom att gifta sig. En del kan ändra sig, andra inte. Fundera på vad det är som gör att du tror att ni inte skulle bli lyckliga om ni inte gifte er?

silvia säger: Min bror började att dejta min bästa vän och jag tycker inte om deras förhållande. Är det normalt?

Eva Rusz säger: Hej, ja såna saker kan inträffa. Vad är det som gör dig upprörd? Jag kan tänka mig att du är rädd att förlora din bästa vän om/då hon kommer nära din bror. Samtala med din bror och sen med din kompis. Väg nackdelar mot fördelar. Det kan ju bli bra också! Känslor är det svårt att förbjuda en annan människa att känna, så att försöka bryta mellan dem (som ex) brukar oftast göra deras känslor ännu starkare osv.

Maria säger: Jag har funderat på att flytta från min sambo under en väldigt lång tid. Jag tror inte att någon av oss har några känslor kvar. Vi har en tvååring som gör att jag hela tiden tackar nej till lägenheter jag blir erbjuden. Tycker du att jag ska vänta tills barnet är lite större eller ska jag stå för vad jag känner och avsluta förhållandet?

Eva Rusz säger: Hej, ja detta är en viktig och knepig fråga. Du säger "tror", att ni inte har känslor kvar? Med ett så litet barn så kanske ni borde överväga t ex familjerådgivning ett tag? Känslor kan komma och gå och särskilt då man är en trött småbarnsförälder. Vad hade ni för liv innan ni fick barn? Var ni kära och lyckliga då? Fundera ett tag, det är alltid mkt bättre att inse att man har gjort allt man kan innan man fattar ett så avgörande beslut. Barnet klarar av en separation men det bästa, då det är så litet, är att ha tillgång till både mamma och pappa, såvida Ni inte ständigt bråkar och gör barnet otryggt.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kramar Eva

aftonbladet.se