Familjerelationer

Ny trend: Babyspa!

Av: 

Terri Herrera Eriksson

RELATIONER

Terri testar trenden för trötta föräldrar

Det började med att trötta föräldrar skulle lämna barnen hos barnvakten och åka på spa. Därefter kom familjespa – man drog iväg hela familjen för att varva avkopplande behandlingar med lek i bubbelpoolen varvat. Nu kommer nästa trend: babyspa.

På ”Rogifveriet Spa & Butik” i Stockholmsförorten Västertorp har Helene Mertzig och Anna Karlsson erbjudit sina kunder babyspa i närmare ett år.

– Vi har båda barn och jag är förskolepedagog i grunden, säger Helene Mertzig. När vi startade Rogifveriet pratade vi mycket om hur stressen hos småbarnsföräldrar har ökat. Så kläcktes idén om babyspa. Vi vill avdramatisera hela spa-begreppet, som har blivit väldigt glamoröst. Egentligen handlar det om friskvård.

Slappna av och varva ner

Tanken är att mammor - eller pappor – ska kunna komma till Anna och Helene för att varva ner. Du erbjuds alltid kurbad med barnet, fika till både förälder och baby samt en massage – antingen för baby eller förälder.

– Från början erbjöd vi babymassage, men vår erfarenhet är att många redan har provat det på exempelvis BVC:s mammagrupper. Därför har vi gått över till att massera förälderns nacke och rygg.

Du väljer själv hur du vill lägga upp din tid och hur mycket barnpassningshjälp du vill ha av personalen.

– Reaktionerna har varit olika, säger Anna Karlsson. En mamma sa att det var så lugnt här att hon blev stressad. En annan blev så avspänd att hon stannade kvar hos oss och sov middag efter behandlingarna medan barnet vilade ute hos oss i butiken.

Terri testar!

Hur avspänd blir man av att gå på massage med en baby i släptåg? Aftonbladets föräldrakrönikör Terri Herrera tog med sonen Iker, 10 månader, på babyspa. Såhär tyckte hon:

Vi börjar med kurbadet, som gör succé hos oss båda. En extra guldstjärna till den barnvana personalen, som passar Iker medan jag byter om och som har omdöme nog att fylla karet med små ankor och andra badleksaker. Leksakerna gör att jag kan luta mig tillbaka och njuta av massagebubblorna i nacken. Efter 25 minuter börjar Iker leka rörmokare och vrida på kranarna. Då är det dags att gå upp.

Därefter är det dags för massage. Jag får välja mellan att ha min son lekandes på en filt nedanför britsen eller att han blir matad av Helene ute i butiken. Risken att han ska krypa omkring på golvet i det vackra behandlingsrummet, välta eteriska oljor och ropa ”vovvovvov” (hans bästa ljud) är överhängande, så jag väljer det senare alternativet. Det går jättebra. I fem minuter. Sen blir han superledsen. Där fick jag för att jag hade påstått att han var lugn och oblyg! Vi får avbryta massagen för lite amning. Resten av massagen genomförs medan min son ömsom packar upp skötväskan nedanför britsen och ömsom sitter uppe på britsen och hjälper till att massera (- slår på min rygg med sina knubbiga händer).

Avslutningsvis serveras vi fika ute i butiken; te, frukt och bulle till mig och fruktpuré och juice till Iker. Då är Iker plötsligt jätteglad och precis så lugn och social som jag tidigare sagt att han var.

När vi gick därifrån är jag inte mer avspänd än innan. Däremot lite uppiggad av att ha gjort något nytt. Den bästa avkopplingen är att Iker sover middag i tre timmar i sträck när vi kommer hem, vilket han aldrig brukar göra.

Prisvärt: Betyg: 4 av 5 plus

375 kronor för en och en halv timmes besök är billigt med spa-mått mätt.

Avkopplande: Betyg: 2 av 5 plus

Nja. Jag hade hellre kört hela behandlingen utan barn.

Kul? Betyg: 4 av 5 plus

Absolut! Ett soft avbrott från fika med småbarnsföräldrar eller andra babyaktiviteter. Iker var nog i äldsta laget. Har man ett barn som är 2-4 månader och inte packar upp hela skötväskan under massagen finns det goda möjligheter att slappa.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer